Έχετε κάψει μερικές εκατοντάδες θερμίδες μετά από ένα έντονο session γυμναστικής. Υποθέτετε, λοιπόν, πως είναι εντάξει να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με μια λιχουδιά μόλις γυρίσετε σπίτι, σωστά; Ξανασκεφτείτε το. Έχει αποδειχθεί από μελέτες πως οι άνθρωποι που κάνουν “δωράκια” στον εαυτό τους μετά τη γυμναστική, έχουν την τάση να τρώνε υπερβολικά, ή παχυντικά φαγητά, και καταλήγουν να λαμβάνουν ξανά όλες (αν όχι και περισσότερες) τις θερμίδες που μόλις έκαψαν. Ένα ελαφρύ σνακ δεν πρόκειται να πειράξει κανέναν, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις ανάγκες του οργανισμού σας εκείνη τη στιγμή, για να μην πάει ο κόπος σας χαμένος. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς έξυπνους τρόπους να ανακτήσετε ενέργεια μετά τη γυμναστική – χωρίς αρνητικά αποτελέσματα.

Γυμναστείτε πριν από ένα γεύμα

Αν πάντα νιώθετε πεινασμένοι μετά τη γυμναστική, άσχετα από το αν φάγατε πριν, προγραμματίστε τη γυμναστική σας πριν από ένα γεύμα. Έτσι, γεμίζετε τις μπαταρίες σας με θερμίδες που ούτως ή άλλως θα καταναλώνατε, χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε περιττά σνακ στη διατροφή σας.

Κάντε τη γυμναστική σας διασκεδαστική

Αρχίστε να βλέπετε τη γυμναστική λιγότερο σαν αγγαρεία (η οποία μετά πρέπει να επιβραβεύεται) και περισσότερο σαν διασκέδαση.
Συνδυάστε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες
Όταν χρειάζεστε ένα σνακ για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από έντονη γυμναστική, προσπαθήστε για μια αναλογία 4 προς 1 υδατάνθρακες με πρωτεΐνη. Για γυμναστική διάρκειας λιγότερο από μία ώρα, μην καταναλώσετε περισσότερες από 150-200 θερμίδες. Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και άπαχο τυρί, για παράδειγμα, είναι πολύ καλή επιλογή.

Πιείτε γάλα

Το γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι εκπληκτικός τρόπος να δυναμώσετε μετά από ένα κουραστικό session. Οι πρωτεΐνες του θα σας κρατήσουν μέχρι το επόμενο γεύμα. Επιπλέον – επειδή μερικές φορές μπορείς όντως να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου – έχει αποδειχθεί ότι ένα μικρό μπουκάλι σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά έχει καλύτερη επίδραση σε ένα κουρασμένο σώμα από τα περισσότερα παραδοσιακά sports drinks.

Μην τρώτε από συνήθεια

Μερικές φορές, το φαγητό μετά την προπόνηση είναι περισσότερο θέμα ρουτίνας. Αν, για παράδειγμα, μετά από μια ώρα στο γυμναστήριο, απολαμβάνετε ένα χορταστικό smoothie, θα σας γίνει συνήθεια να παίρνετε ένα, άσχετα από το τι είδους γυμναστική κάνατε. Προσαρμόστε, λοιπόν, τη διατροφή σας (και τις θερμίδες που περιλαμβάνει κάθε φορά) ανάλογα με το πόσο και πώς γυμναστήκατε. Τέλος, προτού φάτε κάτι, σκεφτείτε αν όντως πεινάτε. Ακούγεται υπερβολικά απλό, αλλά πολλές φορές τρώμε απερίσκεπτα. Μπορείτε να φυλάξετε αυτές τις θερμίδες για το επόμενο (κανονικό) γεύμα σας.

Τρώτε μικρά σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά το να τρώτε περισσότερο μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων συνολικά. Δύο με τρία υγιεινά σνακ μέσα στη μέρα θα ρυθμίσουν το αίσθημα της πείνας σας καλύτερα και δεν θα προξενήσουν κακό στο μεταβολισμό σας, όπως η ασυναίσθητη υπερφαγία μετά τη γυμναστική.

Μην υπερεκτιμάτε τη δουλειά σας

Μπορεί να νιώθετε λες και κάψατε χίλιες θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο αλήθεια. Ένας καλός τρόπος για να υπολογίσετε πόση ενέργεια κάψατε με τη γυμναστική σας είναι να παρακολουθείτε τους παλμούς τις καρδιάς σας με κάποια ειδική συσκευή, που σας ενημερώνει με σχετική ακρίβεια για τις θερμίδες που ξοδεύετε.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις τελειώσετε

Η αντικατάσταση των υγρών που χάσατε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Επιπλέον, το νερό περιορίζει την όρεξη, έστω και λίγο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]