To Cordyceps (Κόρντισεπς) αποτελεί ένα είδος μύκητα, γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες στην παραδοσιακή Κινέζικη και Θιβετιανή Ιατρική για τις αναζωογονητικές ιδιότητές του.

Παραδοσιακά στη βοτανολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων, όπως μολύνσεις, κόπωση, βελτίωση της ανδρικής λίμπιντο καθώς και για την τόνωση του ανοσοποιητικού.

Τα τελευταία χρόνια η λήψη Cordyceps φαίνεται να ξεχωρίζει για τα οφέλη της στους αθλητές, ιδιαίτερα όσον αφορά αερόβιες δραστηριότητες και αθλήματα αντοχής.

Τι είναι το Cordyceps;

Αποτελεί ένα είδος μύκητα, που ευδοκιμεί σε υψόμετρο 3800 μέτρων. Υπάρχουν διάφορα είδη Cordyceps (Cordyceps sinensis, Cordyceps militaris, Cordyceps ophioglossoides, Cordyceps capita κ.α.) τα οποία είναι γνωστά και χρησιμοποιούνται στην τοπική ιατρική αλλά και σαν συμπληρώματα στον Δυτικό κόσμο.

Ποιοι αθλητές μπορούν να ωφεληθούν από το cordyceps;

Από τη λήψη cordyceps φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο τα άτομα που συμμετέχουν σε αερόβια αθλήματα καθώς επίσης και άτομα που ασκούνται σε υψηλό υψόμετρο όπως είναι οι ορειβάτες και όσοι κάνουν αναρρίχηση. Τα μεγαλύτερα οφέλη από τη λήψη Cordyceps παρουσιάζουν όσοι συμμετέχουν σε αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η κολύμβηση και η ποδηλασία.

Πώς ωφελεί το Cordyceps τους αθλητές;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η λήψη Cordyceps πριν την άσκηση μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη. Οι δράσεις του Cordyceps οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυσακχαρίτες, αδενοσίνη (adenosine), κορντισεπίνη (cordycepin) και κορντισεπικό οξύ (cordycepic acid). Είναι εξαιρετικό τονωτικό, αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό ήπατος και νεφρών. Πιο αναλυτικά:

  • Αντιοξειδωτική προστασία

Τα άτομα που αθλούνται συστηματικά, λόγω της αυξημένης καταπόνησης χαρακτηρίζονται από αυξημένο οξειδωτικό στρες, για το λόγο αυτό χρειάζονται αυξημένη αντιοξειδωτική προστασία. Το εκχύλισμα Cordyceps διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με έρευνες εξουδετερώνει τις επιβλαβείς δράσεις των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιβλαβείς δράσεις τους, ενώ παράλληλα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Οξυγόνωση

Το εκχύλισμα του μύκητα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη οξυγόνωση του οργανισμού, μέσω προσαρμογής του αναπνευστικού συστήματος στις απαιτήσεις της άσκησης. Η λήψη του φάνηκε να ωφελεί ιδιαίτερα αθλητές που ασκούνται σε υψηλό υψόμετρο, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών.

  • Ενέργεια και αντοχή

Το cordyceps φάνηκε πως βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά την κόπωση, ειδικά σε αερόβια αθλήματα αντοχής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, η λήψη cordyceps βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής ATP στο ήπαρ, το κύριο ενεργειακό νόμισμα των κυττάρων, καθώς και στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης από τα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι να συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού, σε μεγαλύτερη αντοχή αλλά και να καθυστερεί τη μυϊκή εξάντληση που προκαλεί το γαλακτικό οξύ. Το Cordyceps φαίνεται να επιταχύνει το ρυθμό απομάκρυνσης του γαλακτικού οξέος από τους μυς, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αποκατάσταση του αθλητή μετά το τέλος της αθλητικής δραστηριότητας.

Συμπληρώματα cordyceps και δόση

Χορηγείται πριν την άσκηση σε δόσεις του 1-1,5γρ. ημερησίως με το γεύμα. Σε συμπληρώματα διατροφής διατίθεται σε μορφή ταμπλέτας ή σκόνης.

Υπάρχει είτε ως μονοσυστατικό σε συμπληρώματα διατροφής ή σε συνδυασμό με στοιχεία σε φόρμουλες διατροφής, μαζί με Rhodiola, Ginseng, μανιτάρι Reishi, σιταρόχορτο, ginger, Maca, προβιοτικά κ.α, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες.

Αντενδείξεις cordyceps

Σε περίπτωση που ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή με ανοσοκατασταλτικά, αντιπηκτικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν τη χρήση του.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το Terranova Cordyceps εδώ.

Γράφει η Χαρά Βλάση, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Eξειδικευμένη στα Μεταβολικά Νοσήματα, nutrischool.gr 

Πηγές:
- Howard JM. Potential of the fungus used in Chiense Traditional remedies: The catapillar fungus (Cordyceps sinensis) [Last accessed on 2003]. Available from: http://www.world-of-fungi.org/ Mostly_Medical/James_Howard/ James_HowardSSM.htm.
- Zhu JS, Halpen GM, Jones K. The scientific of an ancient Chinese medicine: Cordyceps sinensis. Part-1. J Altern Complement Med. 1998;4:289–303. [PubMed]
- Wang SY, Shiao MS. Pharmacological function of Chinese medicinal fungus Cordyceps sinensis and related species. J Food Drug Anal. 2000;8:248–57.
- Li SP, Li P, Dong TT, Tsim KW. Anti –oxidant activity of different types of natural Cordyceps sinensis and cultured Cordyceps mycelia. Phytomedicine. 2001;8:207–12. [PubMed]
- Tsuno A, Taketomo N, Hiroyuki I. Healthful composition obtained from the hot water extract of Cordyceps sinensis mycelia. J Lab Clin Med. 1995;8:134–7.
- Xiao YQ, Liu JM, Tu YY. Studies on chemical constituents in Cordyceps sinensis. Bull Chin Mater Med. 1983;8:32–3.
- You-Ping Zhu. Australia: Harwood Academic Publication; 1998. Chinese Material Medical – Chimistry, Pharmacology and Appilcation; pp. 10–121.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μητσοτάκης: Οριζόντια στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία
Ανεβαίνει και άλλο το clawback;
4 στους 5 ασθενείς κάνουν λανθασμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών