Μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη οικονομική περιπέτεια, όλοι αναζητούμε τρόπους - ‘κόλπα’ να ξεφύγουμε από την πτώχευση!

Όλοι κάνουμε τις ίδιες σκέψεις, ‘δε θα ψωνίσω άλλα κοστούμια ή γραβάτες’, ‘έχω αρκετά πουκάμισα’, ‘καιρός να φορέσω τα ξεχασμένα φορέματα που αγόρασα πέρυσι και πρόπερσι’ κ.ά.

Για κάποιους, αυτό σημαίνει μείωση της κίνησης του χρήματος, συνεπώς και οικονομικό στραγγαλισμό, αφού σπάει η συνέχεια της ‘αλυσίδας και κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε μάς.

Κόστος κακής υγείας… τρύπα στην τσέπη μας και στο ταμείο κάθε εταιρείας!

Σύμφωνα με 25ετή έρευνα στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί εργαζόμενοι που είναι υπέρβαροι και πάνω, στοιχίζουν στους εργοδότες τους περίπου 73 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας, που οφείλεται στην εύθραυστη υγεία τους.

Εκπληκτικό αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην πρόσληψη 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο με ετήσιο μισθό 42.000 δολάρια (!)όπως επισημαίνει ο Eric Finkelstein, ερευνητής του Πανεπιστημίου Duke National University of Singapore.

Οι παχύσαρκοι γενικά, καταναλώνουν 18% περισσότερη τροφή από τον μέσο άνθρωπο. Κυκλοφορούν κυρίως με το αυτοκίνητο, ακόμα και σε διαδρομές μικρότερες του ενός χιλιομέτρου και φυσικά το όχημά τους καταναλώνει περισσότερο καύσιμο μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος…!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση παρόμοιες διαπιστώσεις, προβλέπει ότι ο παχύσαρκος πληθυσμός στον πλανήτη αναμένεται να διπλασιαστεί έως το έτος 2015!

Πάμε λοιπόν, όλοι μαζί να ακυρώσουμε αυτή την πρόβλεψη

Εμείς ως σύμβουλοι ευεξίας, σάς δίνουμε μια 12άδα ιδεών, συμπληρώστε εσείς ότι επιπλέον νομίζετε και ξεκινήστε την οργάνωσή σας.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, χαλαρώστε και σκεφτείτε ότι η παρούσα προσωπική πραγματικότητα θα αρχίσει να αλλάζει από τη στιγμή που εσείς θα το αποφασίσετε.

Στόχος μας είναι η ποιότητα της ζωής μας

1. Σκεφτείτε θετικά, χαμογελάστε και πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτόν ή αυτούς που εσείς νομίζετε. Στο Θεό, στο σύντροφό σας, στα παιδιά σας, στους γονείς σας, στους συνεργάτες σας. Όλοι μας έχουμε τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες, απλά πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε με επιδέξιο τρόπο.

2. Δραστηριοποιηθείτε - κινηθείτε - γυμναστείτε. Δεν υπάρχει πλέον σοβαρός επιστήμονας από όλους τους κλάδους που να διαφωνεί για την προληπτική αξία της φυσικής άσκησης. Ζώντας μια υποτονική ζωή αυξάνετε τις πιθανότητες για σοβαρές ασθένειες.

Η προσεκτική τακτική άσκηση εκτός του ότι αυξάνει τα χρόνια, τα κάνει πιο ποιοτικά. Δηλαδή μειώνει τα κάθε λογής φάρμακα και άσκοπες επισκέψεις στους γιατρούς. Ωφέλεια οικονομική, αποφασίστε εσείς, ανάλογα.

Σκεφτείτε ότι εφαρμόζοντας όλες τις ιδέες θα είστε σε λίγο έτοιμοι να εξοπλίσετε το προσωπικό σας γυμναστήριο από τα χρήματα που εξοικονομήσατε!

3. Κόψτε το κάπνισμα, κάντε το σημαντικότερο βήμα. Πρόκειται για μια σοβαρή εξάρτηση που κόβεται προσπαθώντας εξίσου σοβαρά. Τα οφέλη στην υγεία σας αμέτρητα, αντίστοιχα και στην τσέπη σας, από μια τέτοια απόφαση.

Σκεφτείτε, 1 πακέτο τσιγάρα κοστίζει 4+ ευρώ, επί 30 ημέρες, κερδίζετε 120 ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει το κόστος της γυμναστικής από ένα μήνα έως ένα εξάμηνο ανάλογα το γυμναστήριο.

4. Κόψτε τη ζάχαρη και γενικά τα γλυκά. Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερα γενέθλια. Ο διαβήτης, που γερνά συντομότερα τα κύτταρά μας, δύσκολα θα σας επισκεφτεί.

Σκεφτείτε πως οι θερμίδες απο μια σοκολάτα 85γρ. μπορεί να ξεπερνούν και τις 500, δηλαδή όσο περίπου ένα γεύμα σας. Εάν περιορίσετε ένα γλύκισμα την ημέρα, εξοικονομείτε περισσότερα από 30 ευρώ μηνιαίως.

5. Παρακολουθήστε λιγότερη τηλεόραση. Κατά την ώρα τηλεθέασης καταναλώνουμε πατατάκια, διάφορα σνακ, ποτά και τσιγάρα προσθέτοντας άδειες θερμίδες, κατάλοιπα καπνού στον οργανισμό μας και ένα βάρος οικονομικό στην τσέπη μας.

Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 7 ευρώ την ημέρα και τα 200 ευρώ τον μήνα. Τόσα θα είναι τα χρήματα που θα εξασφαλίσετε όταν αντί να ξαπλώσετε στον καναπέ σας βάλετε τα αθλητικά παπούτσια σας και βγείτε έξω να περπατήσετε.

6. Κάνετε τακτικά προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Πηγαίνετε στον γιατρό σας και ζητήστε του να σας κοιτάξει από πάνω έως κάτω, από την κορυφή έως τα νύχια προσεκτικά.

Σοβαρές ασθένειες θεραπεύονται όταν είναι σε πρώιμα στάδια. Τα οικονομικά οφέλη σε εσάς αλλά και στο κράτος είναι τεράστια.

7. Ηρεμίστε και οδηγήστε. Τα τροχαία ατυχήματα είναι από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτων (ειδικά στις νεότερες ηλικίες), προκαλώντας τρομερές αλλαγές στην υγεία και την ευζωία των εμπλεκομένων.

Το οικονομικό κόστος είναι ανάλογα την περίπτωση. Επιπλέον, η ήρεμη οδήγηση μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και κάνει καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας εφόσον το αυτοκίνητό μας θα χρειάζεται λιγότερες επισκευές.

8. Αποφύγετε να παίρνετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα για μικρές αποστάσεις που μπορείτε να περπατήσετε. Από μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για αποστάσεις μικρότερες του 1 χλμ 9 φορές την εβδομάδα, κατέχοντας την πρωτιά, όταν στη δεύτερη, Ιταλία,το χρησιμοποιούν 4 φορές.

Ευκαιρία για κίνηση, περπατήστε λοιπόν! Συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία και την τσέπη μας. Φανταστείτε να εξοικονομήσετε τα 2 ευρώ τουλάχιστον ανά μετακίνηση, που μηνιαίως μεταφράζεται σε 72 ευρώ.

9. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας και απελευθερώστε με αυτόν τον τρόπο περισσότερη αυξητική ορμόνη που έχει η υπόφυση, ώστε να αμβλύνετε τη διαδικασία της γήρανσης. Έρευνες δείχνουν ότι ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι οι 16ο C, ενώ θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 24ο C προκαλούν νευρικότητα και μειώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Εξοικονομήστε και χρήματα από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις μονάδες θέρμανσης ή από την κατανάλωση πετρελαίου, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα 40 ευρώ μηνιαίως.

10. Προγραμματίστε με ακρίβεια τις αγορές σας. Αποφύγετε να πηγαίνετε νηστικοί στα super markets, γιατί η πείνα είναι ένας κακός σύμβουλος για ψώνια. Αγοράστε ακριβώς τις ποσότητες που θα καταναλώσετε σε μια εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε σχεδιάσει το καθημερινό σας διατροφολόγιο. Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα χρήματα μηνιαίως πετάμε … Υπολογίστε πόσα τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, καταλήγουν στα σκουπίδια την εβδομάδα.

11. Αντισταθείτε σε κάθε λογής πειρασμούς που μειώνουν την υγεία και μας δημιουργούν αισθήματα ενοχής πχ. το αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ. Μπορείτε να δυναμώσετε τη θέλησή σας ακριβώς όπως δυναμώνετε τους μύες σας, με εξάσκηση.

Καταστρώστε σχέδια και δημιουργείστε συνήθειες, π.χ. 'κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 6:00 μ.μ. θα πηγαίνω γυμναστήριο'. Με αυτόν τον τρόπο εξασκείτε την ικανότητα του αυτοελέγχου σας και σιγά – σιγά αυξάνετε την αποφασιστικότητά σας σε όλους του τομείς, ωφελούμενοι τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

12. Επιπροσθέτως η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή (κατά προτίμηση μεσογειακή διατροφή) μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα να εργάζεστε με μεγαλύτερη ένταση χωρίς να κουράζεστε.

Σας δίνουν περισσότερη ενέργεια και σθένος για να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της καθημερινής σας ζωής και σας εφοδιάζουν με απόθεμα για να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις των απρόσμενων και επειγόντων καταστάσεων. Βοηθά να κρατάτε χαμηλά τη νευρική ένταση και υψηλά την πνευματική σας υγεία.

Σας οδηγεί σ΄ ένα βιολογικό ξανάνιωμα 10 - 15 χρόνων και μειώνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά οι διευθυντές σας θα τα παρατηρήσουν και το λιγότερο, θα σας επιβραβεύσουν, τουλάχιστον οικονομικά.

Δείτε την εποχή μας σαν μια ευκαιρία ώστε να διορθώσουμε οτιδήποτε δεν μας αρέσει, ξεκινώντας από τα πιο απλά και καθημερινά.

Να η ευκαιρία μας!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανδρική Υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;
Γιατρός του νοσοκομείου "Αττικόν": Κρίθηκε εσφαλμένη ιατρικά η διασωλήνωση του Δ. Καλλιάνου
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή