Όταν βάζουμε στόχο να χάσουμε αυτά τα περιττά κιλά που μας ενοχλούν, υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που συχνά παραβλέπεται: οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Σίγουρα, μπορούμε να ελαττώσουμε σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων μας, ή να ιδρώνουμε κάνοντας αερόβια γυμναστική, αλλά αυτά τα δύο από μόνα τους δεν πρόκειται να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα – πέραν του ότι χωρίς ασκήσεις ενδυνάμωσης, το σώμα μας δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά και να μοιάζει γυμνασμένο.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, και παρακάτω θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε, ώστε να μπούμε στο γυμναστήριο προετοιμασμένοι. Μπορεί το αδυνάτισμα να απαιτεί κόπο και να παίρνει καιρό, όλοι όμως μπορούμε να το καταφέρουμε.

Και, μην ξεχνάτε, το βάρος είναι απλά ένα νούμερο και δεν δίνει στο τέλος τόσο σημαντικές πληροφορίες για το σώμα μας.
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν πρόκειται να μας “φουσκώσουν”

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε όγκο είναι να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες, τις οποίες έπειτα το σώμα μας μετατρέπει σε λίπος ή μυϊκή μάζα, αναλόγως της διατροφής και των ασκήσεων που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε.
Ναι, θα πονέσουμε

Ο πόνος και το πιάσιμο στους μύες για τις επόμενες δύο μέρες είναι και η καλύτερη απόδειξη πως η γυμναστική μας έγινε σωστά, και τώρα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα - όσο ανορθόδοξο κι αν είναι τα θετικά αποτελέσματα να συνδυάζονται με πόνο. Ειδικά αν είμαστε πρωτάρηδες σε αυτό το είδος γυμναστικής, θα παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενο πιο έντονα, και πρέπει να ξέρουμε πως είναι η απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του σώματος στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Απλά να είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε διατάσεις, για να αποφύγουμε τραυματισμούς, και πως πίνουμε αρκετό νερό.

Περισσότερα κιλά

Δεν είναι σωστό να υποτιμούμε τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, όλοι μπορούμε να σηκώσουμε περισσότερα κιλά από αυτά που νομίζουμε. Επιπλέον, δεν είναι λογικό να περιμένουμε αποτελέσματα αν μείνουμε σταθεροί στο σημείο που αντέχουμε. Αυξάνοντας τα βάρη που σηκώνουμε, αυξάνουμε την δύναμη και την μυϊκή μας μάζα - καθώς και τα κιλά που χάνουμε. Επιπλέον, όταν χάνουμε κιλά χωρίς να χτίζουμε ταυτόχρονα μύες, καταλήγουμε να δείχνουμε “αδύνατοι υπέρβαροι”, δηλαδή ένα λεπτό, αλλά εντελώς πλαδαρό σώμα.

Ένταση

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα από 30 με 45 λεπτά γυμναστικής για να δούμε τα αποτελέσματα. Το σημαντικό είναι μέσα σε αυτή την ώρα να εργαζόμαστε σκληρά, να ξεκουραζόμαστε λίγο και να διατηρούμε τους παλμούς της καρδιάς ψηλά. Η κούραση πρέπει να είναι αυτό που αναζητάμε. Αν θέλουμε να αλλάξουμε το σώμα μας, πρέπει να ξεχάσουμε την άνεσή μας.

Supersets και ασκήσεις - υβρίδια

Το superset είναι ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων ασκήσεων που γυμνάζουν την ίδια μυϊκή ομάδα, χωρίς να ξεκουραζόμαστε μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ένα σετ των 12 καθισμάτων, ακολουθούμενο από ένα σετ των 12 προβολών. Οι ασκήσεις υβρίδια είναι ο συνδυασμός ασκήσεων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, το να κάνουμε καθίσματα ενώ ταυτόχρονα γυμνάζουμε τους ώμους με αλτήρες είναι μία άσκηση-υβρίδιο. Αυτές οι ασκήσεις θα προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση και θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα.

Επιμέλεια Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;