Το pilates μπορεί να φαίνονται σαν απαιτητική άσκηση, αλλά είναι ένας απλός τρόπος να χτίσουμε δύναμη στους μύες του κορμού, για καλύτερη στάση του σώματος, ισορροπία, και ευλυγισία. Οπότε, αν σκέφτεστε να γραφτείτε σε ένα τμήμα αρχαρίων, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Τι ακριβώς είναι το pilates;

Το pilates είναι μια μορφή γυμναστικής που αποτελείται από κινήσεις ευλυγισίας και μυϊκής δύναμης, όπως και αντοχής. Εστιάζουν κυρίως στις περιοχές των κοιλιακών, της μέσης, των γοφών και των μηρών. Ένα session περιλαμβάνει 25 με 50 επαναληπτικές ασκήσεις. Είναι σχετικά παρεξηγημένη μορφή άσκησης, καθώς πολλοί πιστεύουν πως δεν απευθύνεται σε αρχάριους, παρά μόνο σε έμπειρους αθλητές ή επαγγελματίες χορευτές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.

Άλλη μια λανθασμένη άποψη για το pilates είναι πως απαιτεί εξειδικευμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο πάτωμα, με έναν τάπητα.

Ποια είναι τα οφέλη του pilates;

  • Βελτιωμένη δύναμη και σταθερότητα του κορμού
  • Καλύτερη στάση του σώματος και ισορροπία
  • Περισσότερη ευλυγισία
  • Πρόληψη και αντιμετώπιση των πόνων της μέσης

Είναι, όμως, για όλους;

Αν είστε πάνω από 40 ετών, έχετε καιρό να ασχοληθείτε με γυμναστική ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, και το pilates δεν είναι εξαίρεση. Παρομοίως, με τον γιατρό τους οφείλουν να μιλήσουν και γυναίκες που εγκυμονούν αλλά ενδιαφέρονται για αυτό το είδος άσκησης.

Το πρόγραμμα pilates μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός, παρέχοντας είτε μια χαλαρή μορφή ασκήσεων ενδυνάμωσης, είτε ένα απαιτητικό πρόγραμμα, για περισσότερο έμπειρους αθλητές. Παρ’ όλα αυτά, το pilates μπορεί να μην ενδείκνυται ή να χρειαστούν αλλαγές για άτομα με τις εξής παθήσεις:

  • Ασταθής πίεση
  • Κίνδυνος θρομβώσεων
  • Σοβαρή οστεοπόρωση
  • Κήλη δίσκου

Όπως είναι λογικό, οι αρχάριοι πρέπει να ασκούνται υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου γυμναστή, με ειδίκευση στο pilates, ο οποίος πρέπει να έχει έγκυρο πιστοποιητικό και τη γνώση διαμόρφωσης προσωπικού προγράμματος σε ειδικές περιπτώσεις (όπως, για παράδειγμα, σε άτομα που αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό).

Πώς ενσωματώνουμε το pilates στο πρόγραμμα γυμναστικής μας;

Αν είστε υγιής ενήλικας, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής σας πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβικής άσκησης μεσαίας έντασης, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Το pilates είναι καλή εναλλακτική άσκησης ενδυνάμωσης, αλλά δεν είναι αερόβια άσκηση. Συνεπώς, θα χρειαστείτε να τις συμπληρώσετε με κάποια μορφή αερόβιας, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα