Είμαστε στο γυμναστήριο, μας πιέζει ο χρόνος και χρειαζόμαστε λίγη καλή αερόβια άσκηση. Τι επιλέγουμε; Το ελλειπτικό ή τον διάδρομο; Ας συγκρίνουμε αυτά τα δύο όργανα, και ποιο μπορεί να μας γυμνάσει καλύτερα, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και καίγοντας θερμίδες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Ο διάδρομος είναι ένα όργανο που αποτελείται από μία περιστρεφόμενη λωρίδα, πάνω στην οποία περπατάμε ή τρέχουμε. Μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα ή την κλίση, για να κάνουμε την άσκηση πιο απαιτητική. Το ελλειπτικό μηχάνημα, από την άλλη, έχει “πετάλια” στα οποία τοποθετούμε τα πόδια μας και τα μετακινούμε εμείς. Πολλά ελλειπτικά μηχανήματα έχουν και λαβές για τα χέρια, για να κινείται ολόκληρο το σώμα. Και τα δύο μηχανήματα είναι εξαιρετικές επιλογές για αερόβια άσκηση.

Ποια είναι τα οφέλη του καθενός;

Ας ξεκινήσουμε με τον διάδρομο. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για δρομείς και για άτομα που κάνουν τακτικά jogging, καθώς μιμείται με άψογο τρόπο το περπάτημα ή τρέξιμο σε εσωτερικό χώρο. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις ταχύτητας και κλίσης δίνουν πολλές επιλογές.

Το ελλειπτικό είναι άσκηση χαμηλότερης έντασης σε σχέση με τον διάδρομο. Πολλά ελλειπτικά μας δίνουν την δυνατότητα να αλλάξουμε την κλίση, ή να αυξήσουμε την αντίσταση που θα ασκούν στα πόδια μας τα πετάλια, για να κάνουμε την άσκηση δυσκολότερη. Τα ελλειπτικά είναι ιδανικά για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γόνατο ή στις αρθρώσεις, καθώς ασκούν λιγότερη πίεση στο σώμα σε σχέση με τον διάδρομο. Πάντως, ακόμα και με προβλήματα στο γόνατο, το απλό περπάτημα στο διάδρομο μπορεί να είναι το ίδιο – ή και καλύτερη επιλογή – από το ελλειπτικό.

Η διαφορά βρίσκεται στο ότι το ελλειπτικό χρησιμοποιεί το σώμα με διαφορετικούς τρόπους, και αποτελεί κάπως διαφορετική μορφή αερόβιας άσκησης. Και, τέλος, είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τις λαβές του ελλειπτικού για στήριξη – αυτό μπορεί να καταστρέψει την άσκηση.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Στην περίπτωση, λοιπόν, προβλήματος στο γόνατο, ίσως η πιο ασφαλής επιλογή να είναι ένα στατικό ποδήλατο, ή κολύμβηση σε πισίνα. Προτού ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, θα ήταν καλό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, σχετικά με τον όποιο τραυματισμό σας.

Τελικά, ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Με πολύ απλά λόγια… εξαρτάται! Πρέπει να αναρωτηθούμε τι ψάχνουμε εμείς από τη γυμναστική μας, και ποιοι άλλοι παράγοντες βρίσκονται στη μέση. Μπορούμε να καταβάλουμε την ίδια προσπάθεια και στα δύο μηχανήματα. Μπορούμε να αλλάζουμε το πρόγραμμά μας κάθε βδομάδα, και να χρησιμοποιούμε διαφορετικές ταχύτητες και εντάσεις για να μην συνηθίσει το σώμα μας, και να παρουσιάζουμε στους μύες μας συνεχώς καινούριες προκλήσεις.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα είναι οι αίθουσες αναζωογόνησης στα επείγοντα των νοσοκομείων
Στο ΣτΕ η συμμετοχή των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ
Καύσωνας: Μέτρα προφύλαξης  και οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία