Έχετε ακουστά την διαλειμματική γυμναστική υψηλής έντασης; Είναι ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει σύντομες περιόδους έντονης γυμναστικής, και εναλλαγές με μεγαλύτερες περιόδους γυμναστικής σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αυτού του είδους η γυμναστική προωθείται κυρίως σε νεότερους, ήδη σχετικά έμπειρους ανθρώπους, αλλά μπορεί να ωφελήσει και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους, λοιπόν, που αυτή η γυμναστική είναι καλή ιδέα για άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα γίνονται εμφανή γρήγορα

Οι έρευνες που έχουν γίνει είναι σχετικά περιορισμένες, αλλά έχει φανεί ότι η εισαγωγή μικρών περιόδων έντονης άσκησης στην συνηθισμένη ρουτίνα ατόμων άνω των 50 μπορεί να έχει γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα. Μία συγκεκριμένη έρευνα του 2011 για το Journal of Applied Physiology έδειξε ότι οι συμμετέχοντες, ηλικιών από 55 μέχρι 71, όλοι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, εμφάνισαν καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως και αυξημένη μυϊκή δύναμη.

Είναι ασφαλής

Μια μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα του 2012, σε 4.846 Νορβηγούς με στεφανιαία νόσο κατέληξε ότι η διαλειμματική γυμναστική υψηλής έντασης δεν ήταν περισσότερο επικίνδυνη από την γυμναστική μέτριας έντασης. Επιπλέον, καθώς η γυμναστική υψηλής έντασης αναγκάζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα να προσαρμοστεί σε κάτι καινούριο, ίσως αυτού του είδους η γυμναστική να μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με προβλήματα στην καρδιά. Προφανώς, πρέπει πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο νέο πρόγραμμα γυμναστικής.

Είναι γρήγορη

Το καλό με το πώς λειτουργεί η διαλειμματική γυμναστική είναι ότι οι περίοδοι υψηλής έντασης δεν είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, στην πρώτη μελέτη που αναφέραμε, μέσα στην περίοδο των δύο εβδομάδων, η συνολική γυμναστική υψηλής έντασης που έκαναν οι συμμετέχοντες ανάμεσα στις πιο χαλαρές περιόδους ήταν μόλις 30 λεπτά, με τον συνολικό χρόνο γυμναστικής να φτάνει τα 150 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η διαλειμματική γυμναστική μπορεί να πάρει πολύ λιγότερο χρόνο από άλλα προγράμματα, και μπορεί να χωρέσει καλύτερα στο πρόγραμμά μας.

Δεν θα ιδρώσετε καν

Το πιστεύετε ή όχι, αυτά τα σύντομα διαλείμματα έντονης γυμναστικής μπορούν να σας προσφέρουν τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς να χρειαστεί καν να βγάλετε τα ρούχα της δουλειάς—κάτι που κάνει την διαλειμματική γυμναστική ακόμα πιο ιδανική, αν για παράδειγμα υπάρχει ένα γυμναστήριο κοντά στην δουλειά σας και θέλετε να αξιοποιήσετε σωστά την μία ώρα διαλείμματος το μεσημέρι.

Θα φροντίσετε το σώμα σας

Όσο μεγαλώνουμε, το ίδιο συμβαίνει και στην περιφέρεια της μέσης μας. Αν δεν σταματήσετε να γυμνάζεστε, το σώμα σας θα παραμείνει σε φόρμα και νεανικό—και όσο λιγότερο λίπος έχετε στην περιοχή της κοιλιάς, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, καρκίνου και διαβήτη.

Μερικές συμβουλές για αρχάριους

Πρέπει να θυμάστε ότι η διαλειμματική γυμναστική είναι απαιτητική. Είναι σημαντικό να βρίσκεται κοντά σας ένας εξειδικευμένος γυμναστής που θα σας ελέγχει και θα σας βοηθάει. Μπορεί να είναι αναγκαίο να μετράτε τους παλμούς της καρδιάς σας. Και δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο σημαντικό είναι μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, για να σας επιβεβαιώσει ότι είναι ένας ασφαλής τρόπος γυμναστικής για εσάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]