Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης μπορούν να μας προσφέρουν τα ευεργετικά οφέλη της γυμναστικής, χωρίς όμως να ασκούν πίεση στις αρθρώσεις μας. Μέσα από αρκετές έρευνες, πιστεύεται πια ότι η άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη με τις ασκήσεις μεγαλύτερης έντασης, όπως το τρέξιμο. Συγκεκριμένα, η γυμναστική χαμηλής έντασης ενδείκνυται

  • για εγκύους
  • για άτομα που έχουν τραυματίσει τις αρθρώσεις ή τα οστά τους
  • για άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και τα κατάγματα κόπωσης
  • για άτομα που είναι υπέρβαρα
  • για άτομα που μόλις ξεκίνησαν για πρώτη φορά να ασκούνται

Και οι παρακάτω είναι οι πιο δημοφιλείς μορφές γυμναστικής χαμηλής έντασης.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μακράν η πιο δημοφιλής από αυτές τις ασκήσεις. Όχι μόνο μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες, αλλά βελτιώνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Για να αυξήσετε τους παλμούς σας, περπατήστε πιο γρήγορα από το κανονικό, αυξάνοντας σχετικά την ένταση. Μπορείτε, αν θέλετε, να περπατήσετε σε σχετικά ανηφορικό έδαφος, για να αυξήσετε λίγο την δυσκολία.

Χορός

Γυμναστική και μάλιστα πολύ ωφέλιμη αλλά και διασκεδαστική. Μπορείτε να βρείτε ένα είδος χορού που να ταιριάζει στα γούστα σας, να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας, και όλα αυτά με το μπόνους ότι θα γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους.

Ποδηλασία

Ναι, και η ποδηλασία θεωρείται άσκηση χαμηλής έντασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν έχετε λάθος ποδήλατο, ή λάθος σέλα. Ξεκινήστε αργά και αυξήστε τον χρόνο (και την ένταση, ίσως) σταδιακά, για να γυμνάσετε τους μύες του κάτω μέρους του σώματος, αλλά και να προφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Είναι εκπληκτικός τρόπος για να κάψουμε θερμίδες, χωρίς να το καταλαβαίνουμε—λόγω του ότι το νερό βοηθά τις κινήσεις του σώματος χωρίς να ασκεί τεράστια πίεση στις αρθρώσεις μας. Κολυμπώντας δυναμώνουμε τις περισσότερες μυϊκές ομάδες του σώματος, και αυξάνουμε τους παλμούς μας, καθώς είναι πολύ καλή αερόβια άσκηση.

Yoga

Η yoga όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την σωματική μας κατάσταση, αλλά έχει και συνολικά οφέλη στην υγεία, μαθαίνοντάς μας τη σωστή στάση του σώματος, καθώς και ασκήσεις αναπνοής. Η τακτική ενασχόληση με την yoga μας βοηθάει να αναπτύξουμε δύναμη, καλή αίσθηση της ισορροπίας, αλλά και ευλυγισία. Και, το καλύτερο, έχει επιβεβαιωμένα ψυχολογικά οφέλη, ανεβάζοντας τη διάθεση και προσφέροντας μια γενικότερη αίσθηση ηρεμίας.

Τάι Τσι

Αυτή η αρχαία τεχνική από την Κίνα μας βοηθά σωματικά και ψυχικά. Οι κινήσεις είναι αργές και ελεγχόμενες, που σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται για χάσιμο βάρους ή για βελτίωση της καρδιαγγειακής μας υγείας, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε πιο δυνατοί, ευλύγιστοι και με καλύτερη ισορροπία.

Pilates

Η μέθοδος εστιάζει στο να ρυθμίσει σωστά την ισορροπία του σώματος και να βελτιώσρι τη στάση του, μέσα από αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και ασκήσεις. Η τακτική ενασχόληση μπορεί να βελτιώσει την μυϊκή μας δύναμη αλλά και να προσφέρει μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας. Το pilates, συνεπώς, αποτελούν καλή επιλογή άσκησης για άτομα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να ασχοληθούν με κάποια πιο έντονη αερόβια άσκηση.

Aqua aerobics

Η αερόβια άσκηση νερού είναι μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να ασκήσουν ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις τους. Συνήθως γίνεται σε νερό που φτάνει μέχρι τη μέση, και χρησιμοποιεί ασκήσεις όπως περπάτημα, μικρά πηδηματάκια, κινήσεις των χεριών αλλά και κινήσεις από σκι.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management