Η σύνθεση της δίαιτας ενός ατόμου που σηκώνει βάρη παίζει μεγάλο ρόλο στην εξασφάλιση του μέγιστου οφέλους από προπονήσεις. Ωστόσο, όσοι γυμνάζονται και έχουν διαβήτη αντιμετωπίζουν μια σειρά από διαιτητικές προκλήσεις και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μερικές αλλαγές στη διατροφή τους για να επιτύχουν τους στόχους σε σχέση με το σώμα τους.

Διαβήτης τύπου 1

Στον διαβήτη τύπου 1, η ινσουλίνη δεν εμφανίζεται φυσιολογικά στο σώμα. Η δίαιτα για τους άρρενες διαβητικούς Τύπου 1 θα πρέπει να επικεντρωθεί σε φυσικά προϊόντα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα αντί για τις κλασικές πηγές υδατανθράκων όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι κλπ. Επιπλέον, η πρόσληψη πρωτεϊνών πρέπει να προέρχεται από άπαχα κρέατα, αυγά και ασπράδια αυγών.

Διαβήτης τύπου 2

Στον διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός είτε δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε έχει καταστεί ανθεκτικός στην ινσουλίνη. Η άρση βαρών είναι ιδιαίτερα επωφελής, αλλά η διατροφή διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς οι υδατάνθρακες έχουν την πιο άμεση επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πολλές διαιτητικές πηγές υδατανθράκων όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, μούσλι, μπιζέλια, φασόλια, φακές, συνιστώνται ιδιαίτερα. Ωστόσο, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που καταναλώνονται στην πιο φυσική τους κατάσταση, όπως η βρώμη, το πίτουρο και το καστανό ρύζι, θεωρούνται ιδανικοί. Εκτός αυτού, η λήψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα, τα πράσινα μπιζέλια, τα φασόλια προσθέτουν την απαιτούμενη ποσότητα ινών στη διατροφή. Η πρωτεΐνη, το πιο ζωτικό συστατικό διατροφής για αυτούς που ασχολούνται με βάρη, πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή από πηγές πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, ψάρι και ασπράδια αυγών.

Συμπληρώματα

Οι διαβητικοί αρσιβαρίστες μπορούν να πάρουν συμπληρώματα για να αποδώσουν καλύτερα στο πρόγραμμα γυμναστικής τους. Συμπληρώματα φυλλικού οξέος, ωμέγα-3 ιχθυελαίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β6 είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επωφελή για τους διαβητικούς. Αλλά να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο, καθώς η περίσσεια πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των οργάνων, ιδιαίτερα των νεφρών.

Οι ασκήσεις με βάρη μαζί με τις προαναφερθείσες διατροφικές τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρήσιμα εργαλεία για τους διαβητικούς αρσιβαρίστες, για να διαχειριστούν τον διαβήτη τους και να επιτύχουν γενικούς στόχους γυμναστικής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο