Πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε ένα υγιεινό γεύμα. Άλλες φορές, απλά ενδίδουμε στην όρεξή μας και καταλήγουμε να το παρακάνουμε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά τρόφιμα που οι περισσότεροι άνδρες απολαμβάνουν συχνά, και στο πόσο μεγάλο κακό μπορούν, εν τέλει, να κάνουν στον οργανισμό μας.

Ντόνατς

Είναι νόστιμα, είτε με σοκολάτα, είτε με κρέμα και είναι μια εύκολη λύση για πρωινό “στο πόδι”. Αν ενδίδουμε, όμως, συχνά, με 260 θερμίδες το καθένα, τα αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα.

Παγωτό

Το παγωτό έχει κάποια καλά. Συγκεκριμένα, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει 230 θερμίδες η μπάλα – και αυτό είναι το απλό παγωτό βανίλια, χωρίς πρόσθετες γεύσεις ή σιρόπια. Αν όντως θέλετε να απολαύσετε ένα παγωτό, περιοριστείτε σε μία μπάλα, και (αν γίνεται) διαλέξτε ένα που είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Πατατάκια

Άλλο ένα γρήγορο, εύκολο και απολαυστικό σνακ για τις ώρες που βλέπουμε τηλεόραση. Αναλογιστείτε πως 15 πατατάκια περιέχουν 160 θερμίδες. Χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα dips (και το ότι δύσκολα τρως μόνο 15 πατατάκια). Επιλέξτε ανάλατα και χωρίς βούτυρο ποπ κορν. Όχι μόνο περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά είναι και γεμάτα φυτικές ίνες.

Μπύρα

Ένα μικρό κουτάκι μπύρας περιέχει περίπου 150 θερμίδες. Και, όπως με τα πατατάκια, σπάνια κάποιος θα σταματήσει μετά από μία μπύρα. Επιλέξτε light μπύρα, η οποία έχει περίπου 100 θερμίδες λιγότερες.

Hot dog

Το αγαπημένο (και άκρως αμερικάνικο) σνακ, συνδυάζοντας λευκό ψωμί, λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια και ό,τι άλλο μπορούμε να προσθέσουμε, μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 400 θερμίδες και 8 ολόκληρα γραμμάρια “κακών” λιπαρών. Αυτά τα νούμερα είναι υπερβολικά για ένα σνακ που τρώγεται τόσο γρήγορα.

Μπριζόλες με λίπος

Μια ωραία, παχιά μπριζόλα μπορεί να ακούγεται σαν το πιο νόστιμο πιάτο για μερικούς. Και, σίγουρα, περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να φτάσει τις 1.000 ολόκληρες θερμίδες και τα 37 γραμμάρια “κακού” λίπους. Διαλέξτε καλύτερα μια πιο άπαχη μπριζόλα.

Πίτσα με κρέας

Αν σας αρέσει να τρώτε πίτσα με πεπερόνι, λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον, μπορεί να λαμβάνετε μέχρι και 300 θερμίδες ανά κομμάτι. Εναλλακτικά, δοκιμάστε μια πίτσα λαχανικών, που θα σας προσφέρει όχι μόνο λιγότερες θερμίδες, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Super-sized burgers

Είναι μεγάλο και μοιάζει πολύ χορταστικό. Στην πραγματικότητα, θα σας φουσκώσει και θα σας δώσει 1.000 (ή και περισσότερες) θερμίδες, και 75 γραμμάρια λίπους. Αν, μάλιστα, το συνοδεύσουμε με μια μεγάλη μερίδα τηγανιτές πατάτες, μπορεί οι θερμίδες να διπλασιαστούν! Απολαύστε… υπεύθυνα ένα burger από άπαχο κιμά – με ένα μόνο μπιφτέκι – ή από γαλοπούλα. Ή, αν νιώθετε περιπετειώδεις, ένα χορτοφαγικό.

Αναψυκτικά

Το μπουκάλι με το μισό λίτρο αναψυκτικού μπορεί να περιέχει 250 (και παραπάνω) θερμίδες. Καλύτερα να πιούμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, ή σκέτο καφέ.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο