Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό εξαρτάται από εσάς να του παράσχετε τη διατροφή που χρειάζεται. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά.

Όταν είστε έγκυος, είναι σημαντικό να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα και να αποφεύγετε κενές θερμίδες. Στην πραγματικότητα, εάν τρώτε κατά κύριο λόγο πρόχειρο φαγητό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να θέτετε σε κίνδυνο το μωρό σας για μια ζωή λόγω κακών διατροφικών συνηθειών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά των μητέρων που τρώνε πρόχειρο φαγητό ενώ είναι έγκυες είναι πιο πιθανό να είναι εθισμένα σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για σας, σκεφτείτε αυτό. Η έρευνα δείχνει ότι τα αγέννητα μωρά που δεν λαμβάνουν σωστή διατροφή περνούν από μόνιμες αλλαγές στη φυσιολογία και το μεταβολισμό τους στη μήτρα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες αργότερα στη ζωή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πυκνά σε θρεπτικά. Όταν προσθέτετε μια ποικιλία από αυτά στη διατροφή σας, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα πάρετε τις περισσότερες από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις ίνες που εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενός κοινού συμπτώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7 θρεπτικά φρούτα που πρέπει να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν είστε έγκυος, ίσως να θέλετε λαχταριστά γλυκά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα γλυκά και καταφύγετε σε πιο υγιεινές λύσεις.

Τα φρούτα είναι η τέλεια λύση. Προσφέρουν τη γλυκύτητα που θέλετε και τη διατροφή που χρειάζεστε. Απολαύστε αυτά τα φρούτα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής εγκυμοσύνης.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια σας βοηθούν να μείνετε ενυδατωμένοι. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη Β που βοηθά στην πρόληψη ελαττωμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, γνωστών και ως ελαττώματα του νευρικού σωλήνα.

Τα πορτοκάλια είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων. Βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο.

Μάνγκο

Τα μάνγκο είναι μια άλλη μεγάλη πηγή βιταμίνης C. Ένα φλιτζάνι σας δίνει 100 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΠ). Τα μάνγκο είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη Α.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α κατά τη γέννηση σχετίζεται με χαμηλότερη ανοσία και μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών όπως η διάρροια και οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Αν και σπάνια, είναι δυνατόν να πάρετε πάρα πολύ βιταμίνη Α. Τα μάνγκο είναι μια μεγάλη προσθήκη στη διατροφή της εγκυμοσύνης σας, αλλά να τα τρώτε με μέτρο μαζί με μια ποικιλία άλλων φρούτων.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν περισσότερο φυλλικό οξύ από άλλα φρούτα. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή:

    -βιταμίνης C

   - βιταμίνης Β

    -βιταμίνης Κ

   -φυτικών ινών

    -χολίνης

   - μαγνησίου

   - καλίου

Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης σίδηρο. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι το αβοκάντο βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας, πιθανώς λόγω του καλίου και του μαγνησίου στα φρούτα. Το κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από κράμπες στα κάτω άκρα, ένα σύνηθες σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Οι κράμπες των κάτω άκρων προκαλούνται συχνά από το χαμηλό κάλιο και το μαγνήσιο.

Η χολίνη είναι σημαντική για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη νεύρων του μωρού σας. Η ανεπάρκεια χολίνης μπορεί να προκαλέσει ελαττώματα νευρικού σωλήνα και εξασθένιση μνήμης καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του μωρού.

Λεμόνια

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι το πιπίλισμα λεμονιών ή η κατανάλωση λεμονάδας βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Τα λεμόνια είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C. Βοηθούν στη διέγερση του πεπτικού συστήματος για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Τα λεμόνια μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, οπότε ξεπλύνετε το στόμα σας αφού τα φάτε.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια άλλη καλή πηγή καλίου. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β-6, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Περίπου οι μισές γυναίκες εμφανίζουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται:

   - στην πίεση της μήτρας στα έντερα

    -ανησυχία

   - σε δίαιτα χαμηλών ινών

  -  σίδηρο στις προγεννητικές βιταμίνες

Η προσθήκη μπανάνας στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Β-6 μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου κατά στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε:

    -υδατάνθρακες

    -βιταμίνη C

   - φυτικές ίνες

    -φολικό οξύ

Περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά όπως φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες.

Αν δεν έχετε διαβήτη κύησης, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50 με 60 τοις εκατό των θερμίδων σας την ημέρα, κάθε μέρα. Οι υδατάνθρακες σας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και περνούν εύκολα μέσω του πλακούντα σας για να θρέψουν το μωρό σας.

Είναι σημαντικό να τρώτε ως επί το πλείστον θρεπτικά πυκνούς σύνθετους υδατάνθρακες, όπως μούρα αντί επεξεργασμένων, απλών υδατανθράκων όπως ντόνατς, κέικ και μπισκότα.

Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου. Η κατανάλωση μήλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να προσφέρει ένα εκπληκτικό όφελος για το μωρό σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax διαπίστωσε ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν άσθμα και αλλεργίες παιδικής ηλικίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας