Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, ο διάδρομος των επεξεργασμένων τροφίμων είναι σχεδόν συνώνυμος με το "παραλείψτε αυτή την περιοχή" ή το "χειρότερο της ελληνικής διατροφής". Και αφού έχουμε ακούσει για το πόσο κακά είναι για το σώμα μας εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να ανανεωθούν οι λόγοι για τους οποίους συνιστάται να μείνετε μακριά από αυτά.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, μπορεί να έχετε δει έναν νέο όρο που εμφανίζεται στις ειδήσεις διατροφής: "εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα".

Αυτή η κατηγορία τροφίμων είναι δημοφιλής, καθώς πρόσφατες έρευνες τη συνδέουν με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των «τακτικά» επεξεργασμένων τροφίμων και των «εξαιρετικά» επεξεργασμένων τροφίμων; Και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας;

Εξ ορισμού, ένα επεξεργασμένο φαγητό είναι απλά ένα που έχει τροποποιηθεί από την αρχική του μορφή. Το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα ορίζει την επεξεργασία ως "οποιαδήποτε σκόπιμη αλλαγή σε τρόφιμο που εμφανίζεται πριν είναι έτοιμη για μας να φάμε".

Η θέρμανση, η παστερίωση, η κονσερβοποίηση και η ξήρανση θεωρούνται όλες μορφές επεξεργασίας. Μερικοί ορισμοί περιλαμβάνουν ακόμη και την ψύξη στο μείγμα.

Έτσι, αν δεν κόβουμε μήλα απευθείας από ένα δέντρο ή καταναλώνουμε γάλα απευθείας από μια αγελάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων που τρώμε, τεχνικά επεξεργάζονται.

Αλλά οι βασικές τεχνικές προετοιμασίας και συντήρησης σίγουρα δεν μετατρέπουν υγιεινά τρόφιμα (όπως ολικής αλέσεως ή κατεψυγμένα λαχανικά) σε «σκουπίδια». Ακριβώς επειδή κάτι έχει περάσει από μια διαδικασία δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό να το τρώμε.

Ίσως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τη νοοτροπία μας σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη προσοχή τα λεγόμενα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Έγκυρη έρευνα αποκαλύπτει ότι  τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας και καρκίνου.

Ωστόσο, οι παράμετροι γύρω από τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές είναι λιγότερο σαφείς από εκείνες που αφορούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει.

Η ιδέα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών εισήχθη για πρώτη φορά από μια ομάδα ερευνητών της Βραζιλίας σε μια μελέτη του 2016 που συνδέει τα τρόφιμα με τον καρκίνο. Αυτή η έρευνα χώρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα σε ένα σύστημα ταξινόμησης που ονομάζεται NOVA.

Στο ένα άκρο του φάσματος NOVA υπάρχουν μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως νωπά φρούτα, λαχανικά ή αυγά.

Από την άλλη άκρη, είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία, τα οποία ορίζονται ως "βιομηχανικές συνθέσεις με πέντε ή περισσότερα συστατικά".

Από τη μελέτη του 2016, διαφορετικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικούς ορισμούς αυτών. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύνολο κριτηρίων.

Στην ουσία, η αποκατάσταση της ακριβούς φύσης των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.

Παρά το πρόβλημα της σημασιολογίας, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά διαμορφώνουν την έννοια της υπερ-επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ορισμούς, οι αλλαγές που μετατρέπουν ένα "κανονικό" επεξεργασμένο φαγητό σε ένα υπερβολικά επεξεργασμένο, συμβαίνουν στο τελικό στάδιο της παραγωγής τροφίμων, που ονομάζεται τριτοβάθμια επεξεργασία.

Η τυπική επεξεργασία τροφίμων γίνεται σε τρία στάδια. Η κατανόηση αυτών των τριών σταδίων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ανεξάρτητα τον τρόπο επεξεργασίας ενός τροφίμου και ποια είναι τα πρότυπά σας.

Τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια στάδια περιλαμβάνουν τα βασικά παρασκευάσματα που παίρνουν τρόφιμα από την επίγεια μορφή τους σε βρώσιμα.

Η συγκομιδή σιτηρών, τα καρύδια κελύφους και τα κοτόπουλα σφαγής θεωρούνται όλα πρωταρχική επεξεργασία. Το ψήσιμο, η κατάψυξη και η κονσερβοποίηση είναι δευτερεύουσες μορφές που κάνουν ένα ελαφρώς πιο σύνθετο τελικό προϊόν.

Είναι στο τρίτο (ή τριτογενές) επίπεδο επεξεργασίας όπου οι ενέσεις γεύσης, τα προστιθέμενα σάκχαρα, τα λίπη και τα χημικά συντηρητικά αρχίζουν να μετατρέπουν τα τρόφιμα στην εξαιρετικά τροποποιημένη μορφή τους.

3 στάδια επεξεργασίας τροφίμων

Το πρώτο στάδιο της "επεξεργασίας" περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα τρόφιμα είναι βρώσιμα. Η συγκομιδή σιτηρών, τα καρύδια με κέλυφος και τα κοτόπουλα σφαγής θεωρούνται όλα πρωταρχική επεξεργασία. Τα τρόφιμα που έχουν περάσει μόνο από αυτό το στάδιο επεξεργασίας συχνά θεωρούνται ακόμα «ολόκληρα» τρόφιμα.

Τα δευτερεύοντα βήματα καθιστούν ένα πιο περίπλοκο, τελικό, "επεξεργασμένο" προϊόν. Αυτό περιλαμβάνει το μαγείρεμα, το πάγωμα και την κονσερβοποίηση.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περνούν από ένα τρίτο στάδιο, όταν οι κατασκευαστές αλλάζουν τις γεύσεις, που περιλαμβάνει τα πρόσθετα σάκχαρα, τα λίπη και τα χημικά συντηρητικά.

Με λίγα λόγια, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανώς κάτι που πολλοί από εμάς σκέφτονται απλώς ως επεξεργασμένα τρόφιμα - εκείνα τα γυαλιστερά, συσκευασμένα προϊόντα που δεν έχουν να κάνουν με τη φύση, βρίσκονται σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μίνι μάρκες βενζινάδικων.

Όπως και το σύστημα ταξινόμησης NOVA, πολλές αρχές συμφωνούν ότι ένας μακρύς κατάλογος συστατικών αποτελεί τον κύριο δείκτη ενός εξαιρετικά επεξεργασμένου τρόφιμου.

Παρακάτω θα δείτε μία βασική ταξινόμηνη ΝΟΒΑ.

Εξαιρετικά επεξεργασμένη- επεξεργασμένη έκδοση- Σπιτική έκδοση

ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού - απλό δημητριακά βρώμης – νιφάδες βρώμης φτιαγμένες με έλαση βρώμης και γλυκαμένα με μέλι

Αναψυκτικό τύπου κόλα - τεχνητά αρωματισμένο αφρώδες νερό – Ανθρακούχο νερό

αρωματισμένα τσιπς πατάτας - απλά τσιπς τορτίγιας- Σπιτικά πατατάκια

λευκό ψωμί - ολικής αλέσεως με ελάχιστα συστατικά- σπιτικό ψωμί

τηγανιτό κοτόπουλο από fast food-  κοτόπουλο ψητό του σούπερ μάρκετ - ψητό κοτόπουλο από το μηδέν

αρωματική μπάρα δημητριακών με μακρά λίστα συστατικών - απλή μπάρα δημητριακών με σύντομη λίστα συστατικών – μαύρη σοκολάτα

Frappuccino – απλός κρύος καφές – καφές φίλτρου

πολτοποιημένες νιφάδες πατάτας - κατεψυγμένες πατάτες - φρέσκες, ολόκληρες πατάτες

ενεργειακό ποτό - ζαχαρούχος χυμός φρούτων - φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού

αρωματισμένη γκρανόλα με προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικά-  μπάρες granola με ελάχιστα πρόσθετα - granola σπιτική

τεχνητά αρωματισμένα κρακεράκια τυριού - φυσικά αρωματισμένα κροκεράκια – κρακεράκια ολικής αλέσεως και φέτες τυριού

Χάρη στην κουλτούρα της διατροφής, γνωρίζουμε ποια τρόφιμα έχουν χαρακτηριστεί κοινωνικά ως «κακά» και «καλά». Αλλά δεν είναι πραγματικά τόσο απλό. Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από καύσιμο και αναπλήρωση. είναι μια σχέση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείτε στο παντοπωλείο, θυμηθείτε ότι δεν είναι απαραίτητα όλα τα "επεξεργασμένα" τρόφιμα για εσάς.

Και όσον αφορά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα; Όταν γνωρίζετε ήδη ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για σας, μη βάζετε την άνεση σας πάνω από την υγεία σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;