Χαρακτηριζόμενα ως βρώσιμα φυτά, με τον καρπό να αναπτύσσεται υπόγεια, οι πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια είναι μερικά κοινά παραδείγματα με τα οποία οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι - ο καθένας με ένα ξεχωριστό σύνολο θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία.

Μερικά από τα πιο υγιεινά λαχανικά ρίζας που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι δημοφιλή λαχανικά, που χρησιμεύουν ως βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρά σας από οξειδωτική βλάβη και να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων κρεμμυδιών  την ημέρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, άλλη έρευνα παρατήρησε ότι τα κρεμμύδια μπορεί να έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, με μελέτες παρατήρησης που συνδέουν υψηλότερη πρόσληψη αυτού του φυτικού ριζώματος σε χαμηλότερο κίνδυνο κοινών τύπων καρκίνου.

Τα κρεμμύδια ταιριάζουν καλά σε διάφορα γεύματα και μπορούν εύκολα να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, ομελέτα, σκεύη, ρύζι ή πιάτα ζυμαρικών και πολλά άλλα.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά ρίζας και είναι εξαιρετικά θρεπτικές και με χρήσιμα οφέλη για την υγεία.

Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνη Α και μια καλή πηγή αρκετών αντιοξειδωτικών - όπως το β-καροτένιο, το χλωρογενικό οξύ και οι ανθοκυάνες.

Μια ανασκόπηση τριών μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση 4 γραμμαρίων εκχυλίσματος λευκής γλυκοπατάτας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες Α, μερικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το φυτό ρίζας μπορεί επίσης να βελτιώσει την ανοσολογική λειτουργία, να προστατεύσει από την απώλεια όρασης και να στηρίξει την υγεία του δέρματος.

Οι γλυκοπατάτες μπορούν  να είναι βρασμένες, ψημένες ή σοταρισμένες και να τις απολαμβάνετε σαν κυρίως νόστιμο πιάτο ή να προστίθενται ως έξτρα σε φαγητά, από σάντουιτς μέχρι σαλάτες και πρωινά.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό από την Κίνα, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με άλλα λαχανικά.

Είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκεκριμένης σύνθεσης που ονομάζεται gingerol, η οποία έχει συσχετιστεί με έναν μακρύ κατάλογο οφελών για την υγεία.

Μια μελέτη σε 1.278 έγκυες γυναίκες διαπίστωσε ότι το τζίντζερ ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και της πρωινής ασθένειας.

Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της εμμηνόρροιας και στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Το τζίντζερ είναι μια τέλεια προσθήκη σε τσάι, σούπες, smoothies και μπορεί να δώσει μία πικάντικη εσάνς σε σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο.

Ραπανάκι

Τα ραπανάκια μπορεί να είναι μικρά, αλλά θαυματουργά.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά περιέχουν ακόμα μια καλή ποσότητα ινών και βιταμίνης C.

Τα ραπανάκια έχουν επίσης αντιμυκητιασικές ιδιότητες και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά διαφόρων τύπων μυκήτων σε μελέτες με δοκιμαστικό σωλήνα και με ζώα.

Όχι μόνο αυτό, αλλά μια μελέτη σε  αρουραίους διαπίστωσε ότι τα φύλλα του φυτού από το ραπανάκι μπορούν να προστατεύσουν από έλκη στομάχου.

Τα ραπανάκια είναι ιδανικά για να συνοδεύσετε υγιεινά τα γεύματα ή τα σνακ σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε φέτες ραπανακίου, σε σάντουιτς, σε σαλάτες ή tacos για να δώσετε στο πιάτο σας μια θρεπτική και νόστιμη αναβάθμιση.

Σελινόριζα

Η σελινόριζα είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και νόστιμο λαχανικό ρίζας που είναι εύκολο να μαγειρέψετε και να απολαύσετε.

Περιέχει μια πλούσια δόση βιταμίνης C και φωσφόρου και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, περιέχοντας το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε μία μόνο μερίδα 156 γρ.

Η βιταμίνη Κ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για τη σωστή πήξη του αίματος.

Είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία της οστεοκαλσίνης, μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των οστών σας.

Η σελινόριζα έχει μια γευστική γεύση και τραγανή υφή που λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στις σαλάτες. Μπορεί επίσης να είναι βρασμένη, ψημένη, ή πολτοποιημένη και να χρησιμοποιείται στη θέση της πατάτας σχεδόν σε οποιαδήποτε συνταγή.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα λαχανικό ρίζας που ανήκει στο γένος Allium και συνδέεται στενά με κρεμμύδια, πράσα, σχοινόπρασο και ασκαλώνια.

Κάθε μερίδα σκόρδου διαθέτει αρκετές σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C.

Επιπλέον, είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην ένωση allicin, η οποία απελευθερώνεται όταν σκελίδες σκόρδο θρυμματίζονται, μασούνται ή τεμαχίζονται.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το σκόρδο μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία, καθώς η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι το σκόρδο είναι πολύ ευπροσάρμοστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη γεύση των αγαπημένων σας συνταγών σούπας και σαλτσών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management