Έγκυες που ασκούνται και δυναμώνουν τους πυελικούς μυς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ακράτειας στο τρίτο τρίμηνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ειδικοί έχουν από καιρό συστήσει, οι έγκυες να κάνουν ασκήσεις Kegel για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, περιλαμβανομένων των μυών που βοηθούν τον έλεγχο της ροής των ούρων.

Οι ασκήσεις μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν τον έλεγχο της ακράτεια ούρων-σύνηθες πρόβλημα στην εγκυμοσύνη-ή στην πρόληψη της εμφάνισης μετά τον τοκετό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι οι ασκήσεις Kegel στην πρόληψη της ακράτειας, ιδιαίτερα των κοπράνων, σύμφωνα με ερευνητές της νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Signe Stafne, από το Norwegian University of Science and Technology.

855 γυναίκες που βρίσκονταν στο δεύτερο τρίμηνο κύησης επιλέχτηκαν τυχαία είτε να λάβουν μέρος σε πρόγραμμα άσκησης με επίβλεψη είτε να παραμείνουν στη συνήθη περιγεννητική φροντίδα-που περιλάμβανε συμβουλές για εκγύμναση με τη μέθοδο Kegels και γραπτές πληροφορίες για αυτές αλλά όχι ενεργή διδασκαλία.

Η ομάδα που ασκούνταν είχε μια ωριαία συνεδρία την εβδομάδα με ελαφριά αεροβική άσκηση και πρόγραμμα ενδυνάμωσης περιλαμβανομένων των ασκήσεων Kegel. Της δόθηκε επίσης πρόγραμμα ρουτίνας για ασκήσεις στο σπίτι που γινόταν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Μετά από 12 εβδομάδες, όταν οι γυναίκες ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ποσοστό 11% όσων ασκούνταν δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα με διαρροή ούρων τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με ποσοστό 19% των γυναικών της ομάδας ελέγχου.

Το πρόγραμμα άσκησης φάνηκε να αντιμετωπίζει αλλά και να προλαμβάνει προβλήματα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘BJOG.’

Από τις γυναίκες που ήδη είχαν εμφανίσει ακράτεια ούρων στην έναρξη της έρευνας, ποσοστό 24% εμφάνιζαν εβδομαδιαία προβλήματα στην προχωρημένη εγκυμοσύνη σε σύγκριση με ποσοστό 35% στην ομάδα ελέγχου.

Όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν την έρευνα χωρίς να εμφανίζουν ακράτεια, το πρόγραμμα άσκησης φάνηκε να βοηθά την πρόληψη της ακράτειας λόγω πίεσης-διαρροή ούρων όταν υπάρχει πίεση στην κύστη-συγκεκριμένα.

Ποσοστό 5% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου εμφάνισε ακράτεια έναντι 1% στην ομάδα όσων ασκούνταν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι οι έγκυες θα πρέπει να ασκούν τους μυς του κοιλιακού εδάφους για να εμποδίσουν και να αντιμετωπίσουν την ακράτεια ούρων στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Πηγές:
‘BJOG.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων