Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για την προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα Αμερικανική έρευνα. Ο συνδυασμός άσκησης και νερού με καφεΐνη μείωσε τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα.

Η έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α αποκάλυψε ότι η φυσική άμυνα των ποντικών στα προκαρκινικά κύτταρα αυξήθηκε κατά 400%. Ωστόσο Βρετανός ειδικός προειδοποιεί ότι ο καφές δεν αποτελεί υποκατάστατο για την ηλιακή προστασία.

Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και καρκινικών κυττάρων βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση λόγω των ενδείξεων ότι μπορεί να αυξήσει τη διαδικασία απόπτωσης με την οποία ο οργανισμός αποβάλλει τα κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά ή που είναι καρκινικά με την εξουδετέρωσή τους.

Η νεότερη έρευνα υποστηρίζει τα ευρήματα αυτά, ενώ αποκαλύπτει ότι το να προσθέτουμε και άσκηση ενισχύει τα οφέλη.

Στην έρευνα ορισμένα πειραματόζωα ήπιαν νερό με καφεΐνη, άλλα ασκήθηκαν σε τροχό και άλλα πέρασαν και από τα δυο στάδια. Οι ποντικοί που ήπιαν καφεΐνη αλλά δεν ασκήθηκαν είχαν αύξηση της απόπτωσης κατά 95%, ενώ όσοι ασκήθηκαν μόνο είχαν αύξηση κατά 120%.

Ωστόσο τα πειραματόζωα που πέρασαν και από τα δυο στάδια παρουσίασαν αύξηση κατά 400%.

Ο Dr.Allan Conney, του Rutgers University, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η αιτία παραμένει μυστήριο, ενώ δεν αποκλείεται να οφείλεται σε συνέργια των δυο παραγόντων. Ειδικοί θεωρούν ότι το πείραμα πρέπει να επαναληφθεί και σε ανθρώπους για να προκύψουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Ο Dr. Stephen Alexander, ειδικός στις επιπτώσεις της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό δήλωσε ότι πιθανόν η καφεΐνη έχει αποτελέσματα σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου και πρόσθεσε ότι η καφεΐνη περιέχεται σε μερικά ποτά που πίνουν όσοι αθλούνται.

Ωστόσο εφιστά την προσοχή σχετικά με τη χρήση ποτών που περιέχουν πολύ καφεΐνη καθώς επηρεάζει τον καρδιακό παλμό. Όπως δηλώνει, όποιος σκέφτεται να ασκηθεί και να πιει ποτό με καφεΐνη θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τον γιατρό του για να σιγουρευτεί ότι δεν προϋπάρχει πρόβλημα στην καρδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;