Η κατάθλιψη είναι γνωστό πως συνδέεται με επιδείνωση της σωματικής υγείας και νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ενδεχομένως αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους φροντιστές ασθενών με καρκίνο.

Οι ερευνητές συνιστούν την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των φροντιστών σύντομα μετά τη διάγνωση κάποιου αγαπημένου προσώπου με καρκίνο.

Η Kelly Shaffer, του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, ανέλυσε απαντήσεις 664 φροντιστών. Δήλωσε ότι ο εντοπισμός των φροντιστών που έχουν ανάγκη και η ενίσχυσή   τους με αποτελεσματικές και προσβάσιμες ψυχολογικές υπηρεσίες είναι απαραίτητα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της φροντίδας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ερεύνησαν για αλλαγές στην υγεία των συμμετεχόντων (2-8 χρόνια μετά τη διάγνωση κάποιου αγαπημένου με καρκίνο).

Δυο χρόνια μετά τη διάγνωση, η υγεία των φροντιστών ήταν ελαφρώς καλύτερη από αυτή του εθνικού μέσου όρου. Ωστόσο, εξασθένησε τα επόμενα 6 χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατάθλιψη φάνηκε να είναι ο μόνος προγνωστικός παράγοντας επιδείνωσης της σωματικής υγείας. Η υγεία όσων είχαν σημαντικά σημάδια κατάθλιψης μειώθηκε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με όσους είχαν μέτρια συμπτώματα.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό Cancer ότι οι συνέπειες της κατάθλιψης στη σωματική υγεία είναι γνωστές.

Όπως δήλωσαν, τα ευρήματα εκτείνουν τις ενδείξεις στο πλαίσιο της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο, που είναι γνωστό πως έχουν πολλούς ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες και προκλήσεις, και τονίζουν τη σημασία της κατάθλιψης στην πρόωρη εξασθένηση της σωματικής υγείας των φροντιστών.

Πηγές:
American Cancer Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας