Η κατάθλιψη είναι συχνή, αν και συχνά παραβλέπεται, σε ασθενείς με καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάθλιψη σε 400 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο μεταξύ 2013 και 2016 στο University Hospital Cancer Center, του Newark. Η ηλικία τους ήταν μεταξύ  20 και 86 ετών, με μέση ηλικία τα 55 έτη.

Κατάθλιψη φάνηκε στο 40% των ασθενών και 3 στους 4 αυτών δεν είχαν διαγνωστεί ή ακολουθήσει αγωγή για αυτή.

Ο ερευνητής Jason Domogauer, του Rutgers University New Jersey Medical School, δήλωσε ότι η κατάθλιψη είναι σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς με καρκίνο, ιδιαίτερα σε όσους λαμβάνουν αγωγή σε αστικό αντικαρκινικό κέντρο, σε γυναίκες ή σε όσους είναι ανάπηροι λόγω της πάθησης.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι, κάτι που δείχνει σημαντικό κενό στην περίθαλψη του καρκίνου και ευκαιρία βελτίωσης της εικόνας για τους ασθενείς.

Στις ΗΠΑ μεταξύ 15% και 25% των ασθενών με καρκίνο έχουν κατάθλιψη-ποσοστό διπλάσιο έως τριπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Ο Domogauer δήλωσε ότι κλειδί αποτελούν η διάγνωση και η αγωγή. Τα ευρήματα δείχνουν προς σαφή ανάγκη δράσης, όπως εξέταση για κατάθλιψη κατά τις επισκέψεις των ασθενών, έναρξη αγωγής κατά της κατάθλιψης σε όσους τη χρειάζονται και αυξημένη συνεργασία με παρόχους ψυχικής υγείας σε αντικαρκινικά κέντρα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society for Radiation Oncology.

 

 

Πηγές:
American Society for Radiation Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο