Μακροχρόνια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά το διάστημα 1952 – 2011, υποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του αυξημένου κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας σε άντρες και γυναίκες, παρά τις βελτιώσεις στις γνώσεις για την ψυχική υγεία.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal, δείχνουν ότι η σχέση έχει αυξηθεί πρόσφατα, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3.410 ενηλίκων και ανακάλυψαν ότι ενώ η σχέση στους άντρες υπήρχε σε κάθε δεκαετία της έρευνας. στις γυναίκες ξεκίνησε το 1990.

Γενικά. ο κίνδυνος θνησιμότητας που συνδέεται με την κατάθλιψη είναι ισχυρότερος στα χρόνια που ακολουθούν το καταθλιπτικό επεισόδιο. Το εύρημα οδήγησε τους ερευνητές να εικάσουν ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί με την επίτευξη ύφεσης της νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές. η κατάθλιψη συνδέεται και με τη φτωχή διατροφή. την έλλειψη άσκησης. το κάπνισμα και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας. αλλά οι συγκεκριμένοι παράγοντες δεν εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο που φάνηκε στη συγκεκριμένη έρευνα.

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας