Η έντονη άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ενήλικες επιζώντες από παιδικό καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Memorial Sloan Kettering Cancer Center και άλλων νοσοκομείων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νορβηγία, μελέτησαν στοιχεία 15.450 ενηλίκων επιζώντων από καρκίνο και ανακάλυψαν ότι η έντονη άσκηση στην αρχή της ενήλικης ζωής, σε διάρκεια 8 ετών, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου.

Συλλέχτηκαν στοιχεία ασθενών που διαγνώστηκαν πριν την ηλικία των 21 ετών.

Συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 25,9 χρόνια ανέφεραν την έντονη άσκηση σε μεταβολικά ισοδύναμες ώρες καθηκόντων ανα εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των 9,6 ετών, υπήρξαν 1.063 θάνατοι μεταξύ των περισσότερων των 15.000 συμμετεχόντων, περιλαμβανομένων 811 που συνδέονταν με την υγεία, 120 περιστατικών που εξελίχθηκαν ή υποτροπίασαν και 132 λόγω εξωτερικών ή άγνωστων παραγόντων.

Στα 15 χρόνια, η θνησιμότητα από όλα τα αίτια ήταν 11,7% για όσους ασκούνταν 0 ώρες, 8.6% για 3 έως 6 μεταβολικά ισοδύναμες ώρες καθηκόντων ανά εβδομάδα, 7,4 % για  9 έως 12 ώρες και 8,0% για 15 έως 21 ώρες.

Επιζώντες που ασκούνταν ήταν νεότεροι κατά τη διάγνωση, πιο πιθανό να μην καπνίζουν και είχαν χαμηλότερη παρουσία παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά  και χρόνιες παθήσεις τρίτου ή τετάρτου βαθμού.

Η αυξημένη άσκηση σε 8 χρόνια συνδέθηκε με 40% μείωση της θνησιμότητας σε σχέση με τη χαμηλή άσκηση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η τακτική, έντονη άσκηση και η αύξησή της συνδέεται με σημαντικές μειώσεις του κινδύνου θνησιμότητας ενηλίκων που επέζησαν από τον καρκίνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association Oncology.

 

Πηγές:
Journal of the American Medical Association Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Πόσο ωφέλιμη είναι η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό [μελέτη]