Το ποδήλατο ή άλλη τακτική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τη βλαβερή φλεγμονή σε παχύσαρκους ανθρώπους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η άσκηση περιορίζει τη φλεγμονή, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά στο αίμα, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Michael De Lisio, του University of Ottawa.

Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται πίσω από πολλά από τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη 2.

Αν και η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στη βλάβη, μπορεί να γίνει μακροχρόνια σε κάποιον παχύσαρκο. Στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον υγιή ιστό.

Η έρευνα περιέλαβε νέους παχύσαρκους ανθρώπους που κατά τα άλλα ήταν υγιείς. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα άσκησης 6 εβδομάδων, που περιλάμβανε 3 φορές την εβδομάδα ποδήλατο ή διάδρομο, διάρκειας μιας ώρας.

Στην έναρξη και στο τέλος της έρευνας ελήφθησαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες.

Τα δείγματα έδειξαν ότι μετά από τακτική άσκηση 6 εβδομάδων υπήρχε μείωση των βλαστικών κυττάρων που δημιουργούν αιμοσφαίρια υπεύθυνα για τη φλεγμονή.

Επόμενο βήμα, δήλωσαν ερευνητές, είναι να διαπιστωθεί αν αυτές οι αλλαγές στο αίμα βελτιώνουν τη λειτουργία των μυών και του λίπους που εμπλέκονται στην κατανάλωση ενέργειας και στην αποθήκευση στους παχύσαρκους.

Άλλη ερώτηση είναι αν η άσκηση έχει την ίδια επίδραση στο αίμα σε ανθρώπους με άλλες χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Physiology.

 

Πηγές:
Journal of Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"