Νέα έρευνα σχετικά με την άσκηση ανακάλυψε ότι διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης για 30 λεπτά δεν είχε αρνητική επίδραση στον ύπνο.

Η έρευνα παρακολούθησε πόσο καλά κοιμόνταν 11 μεσήλικες μετά τη συμπλήρωση 30 λεπτών διαλειμματικής άσκησης σε ποδήλατο για 30 λεπτά.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς κοιμόνταν οι άντρες μετά από άσκηση το βράδυ.

Μετρήθηκε επίσης η επίδραση της άσκησης στην πείνα και στην όρεξη.

Η Penelope Larsen, του Charles Sturt University, δήλωσε ότι υπήρχαν πολύ μικρές διαφορές, που έδειχναν ότι η διάρκεια ύπνου ήταν πιο βραχεία για την πρωινή άσκηση, με δεύτερη τη βραδινή, ενώ η διάρκεια ύπνου ήταν πιο μακρά μετά από απογευματινή άσκηση.

Η βραδινή άσκηση επίσης δεν οδήγησε σε αυπνία. Υπήρχε μόνο 1-2 λεπτών διαφορά μεταξύ των ομάδων σχετικά με το πόσο γρήγορα αποκοιμόνταν.

Οι ερευνητές ανέφεραν μείωση στα επίπεδα της ορμόνης της πείνας γρελίνης. Ωστόσο οι εθελοντές δεν παρατήρησαν διαφορά στα επίπεδα όρεξης.

Η Larsen δήλωσε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να ασκηθούν πιο συστηματικά για να παρατηρήσουν αλλαγή.

Οι εθελοντές ακολουθούσαν καθιστική ζωή πριν την έρευνα. Κατά τη διάρκειά της ασκούνταν πολύ έντονα για ένα λεπτό και σταματούσαν για 4. Επαναλάμβαναν τον κύκλο 6 φορές για 30 λεπτά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι εθελοντές είχαν περισσότερη δύναμη άσκησης όταν ασκούνταν το απόγευμα ή το βράδυ σε σχέση με το πρωί.

Σημείωσαν ότι η έρευνα ήταν πολύ μικρή και οτι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άντρες. Επίσης εξέτασε άσκηση υψηλής έντασης και ανακάλυψε ότι ο ύπνος ήταν καλός μετά από αυτήν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Experimental Physiology.

Πηγές:
Experimental Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;