Ακόμα και λίγη άσκηση καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής την ημέρα με μέτρια έως έντονη άσκηση συνδεόταν με 45% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Τα ευρήματα φάνηκαν σε ανθρώπους που έκαναν 17 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκηση την ημέρα.

Άνθρωποι με αυτό το πρόγραμμα άσκησης ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι πιο αδύνατοι, πιο μορφωμένοι και λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, οδηγώντας τους σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και πρόωρο θάνατο.

Εντός της ίδιας ομάδας, η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής με ελαφρά άσκηση συνδεόταν με 14% κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 92.000 ανθρώπους που ανέφεραν ότι ασκούνταν ελαφρώς καθώς και μέτρια ή έντονα, για 14 χρόνια.

Σχεδόν το 40% του χρόνου που συμμετέχοντες περνούσαν καθισμένοι ήταν ενώ παρακολουθούσαν τηλεόραση και το 29% ενώ διάβαζαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και η ελαφρά άσκηση συνδεόταν με 14% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με το να κάθονται το ίδιο διάστημα.

Στους συμμετέχοντες που ήδη ήταν μέτρια ενεργοί, η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής με ελαφρά δραστηριότητα συνδεόταν με 6% μείωση της θνησιμότητας.

Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η ελαφρά άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ηλικιωμένες και άλλες σημειώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας σε ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση μετρίων ποσοτήτων καθιστικού χρόνου ακόμα και με ελαφρά φυσική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε λιγότερο ενεργούς ενήλικες.

Πηγές:
American Journal of Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα