ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη στρατιωτική άσκηση στη Χίο;

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αρχιπέλαγος», τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων με πραγματικά πυρά στην περιοχή Σιδηρούντα της ΒΔ Χίου από χερσαίες μονάδες του στρατού.

Η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη.

Όπως καταγγέλλεται από το «Αρχιπέλαγος», η άσκηση αναπτύσσεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε σχετικά μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, διακινδυνεύοντας την περιβαλλοντική ισορροπία σε ζωτικό αλιευτικό πεδίο καθώς και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα.

Επίσης, στην ανακοίνωση της οργάνωσης γίνεται λόγος για διασκορπισμό βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες δύνανται να υπεισέλθουν στην τροφική αλυσίδα επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων. Αναφέρεται, τέλος, ότι η όλη διαδικασία είναι αντίθετη τόσο με διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με σειρά διεθνών συμβάσεων για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, οι οποίες έχουν επικυρωθεί και από την Ελλάδα.



Επειδή, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δεσμευτεί για τη διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.

Αληθεύουν τα όσα καταγγέλλονται στη σχετική ανακοίνωση της Μ.Κ.Ο. «Αρχιπέλαγος»;
2. Τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας;


Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας

Α΄ Πειραιά & Νησιών

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]