Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται από «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (συνήθως των μηρών και των γλουτών). Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για τον φυσικό τρόπο αποθηκεύσεως λίπους στις γυναίκες.

Πάντως, άλλες γυναίκες έχουν έντονη κυτταρίτιδα και άλλες όχι. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως: αύξηση του σωματικού βάρους (μολονότι και πολλές αδύνατες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα), κληρονομικότητα και ορμονικές διακυμάνσεις που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.

Ακόμα και στους αδύνατους ανθρώπους, μια διατροφή πλούσια σε λίπη μπορεί να αυξήσει το γενικό ποσοστό λίπους του σώματος και, συνεπώς, τις πιθανότητες αναπτύξεως κυτταρίτιδας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο περιορισμός των κεκορεσμένων λιπών (υπάρχουν σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα μπισκότα, στα γλυκίσματα, στις σοκολάτες και στα τηγανητά φαγητά).

Κοντολογίς, η καλύτερη διατροφή για την κυτταρίτιδα είναι η υγιεινή. Επομένως προτιμήστε : φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ακατέργαστους υδατάνθρακες (λ.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά κτλ) και άπαχες πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρι, πουλερικά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών). Σε κάθε περίπτωση, αν είστε υπέρβαροι, το αδυνάτισμα μπορεί να βελτιώσει κάπως την κυτταρίτιδα. Αν όμως το σωματικό σας βάρος είναι ήδη εντός των φυσιολογικών ορίων, εάν το παρακάνετε θα την κάνει να φαίνεται πιο έντονα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το σωματικό λίπος που είναι υπεύθυνο για την κυτταρίτιδα τείνει να συσσωρεύεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και να επιδεινώνεται με την ηλικία. Επομένως, ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής με τη γυμναστική μπορεί να μην την κάνει εντονότερη αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα την εξαφανίσει. Η γυμναστική μπορεί να αμβλύνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά όχι να την εξαλείψει τελείως, εκτός κι αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά από την παιδική ηλικία. Μολονότι, λοιπόν, η συστηματική γυμναστική δεν μπορεί να «διορθώσει» πλήρως το δέρμα, μπορεί να κάψει γενικώς σωματικό λίπος και να ενισχύσει τον μυϊκό τόνο. Συνεπώς, δεν χάνετε τίποτα να την δοκιμάσετε. Για καλύτερα αποτελέσματα να συνδυάζετε αεροβικές ασκήσεις με ασκήσεις για δύναμη.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο