Πρώτη του είδους της έρευνα στο Georgia State, αποκαλύπτει νέες πληροφορίες που προκαλούν έκπληξη για τη σχέση μεταξύ νευρωνικής δραστηριότητας και ροής αίματος στον εγκέφαλο ,καθώς και πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από την κατανάλωση αλατιού.

Όταν ενεργοποιούνται νευρώνες συνήθως προκαλείται γρήγορη αύξηση ροής αίματος στην περιοχή. Η σχέση είναι  γνωστή ως λειτουργική υπεραιμία και συμβαίνει μέσω διαστολής των αγγείων στον εγκέφαλο.

Ερευνητές εστίασαν στον υποθάλαμο, περιοχή που εμπλέκεται σε σημαντικές λειτουργίες όπως κατανάλωση ροφημάτων και φαγητού, ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος και αναπαραγωγή.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, εξέτασε πώς η ροή αίματος στον υποθάλαμο άλλαζε ως αντίδραση στην πρόσληψη αλατιού.

Ο Javier Stern εξήγησε ότι έχουμε συγκεκριμένα κύτταρα που εντοπίζουν πόσο νάτριο είναι στο αίμα και ότι όταν κάποιος καταναλώνει αλμυρές τροφές ο εγκέφαλος το αισθάνεται και ενεργοποιεί μια σειρά αναπληρωματικών μηχανισμών για να μειώσει τα επίπεδα νατρίου.

Ο οργανισμός το κάνει, εν μέρει ενεργοποιώντας νευρώνες που προκαλούν την έκκριση βασοπρεσίνης, αντιδιουρητικής ορμόνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάλληλη συγκέντρωση του αλατιού.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που παρατήρησαν θετική σχέση μεταξύ νευρωνικής δραστηριότητας και αυξημένης ροής αίματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν μείωση στη ροή αίματος καθώς οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν στον υποθάλαμο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρατήρησαν μειωμένη ροη αίματος που οδηγεί σε υποξία. Παρατήρησαν επίσης ότι στον φλοιό οι αγγειακές αντιδράσεις σε ερεθίσματα γίνονται πολύ τοπικά και η διαστολή συμβαίνει γρήγορα. Στον υποθάλαμο, η αντίδραση ήταν εκτεταμένη και γινόταν σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν νευρώνες ενεργοποιούνται, παράγεται γρήγορη αύξηση ροής αίματος στην περιοχή

Όταν κάποιος καταναλώνει πολύ αλάτι τα επίπεδα νατρίου παραμένουν αυξημένα για μεγάλο διάστημα δήλωσε ο  Stern. Πιστεύει ότι η υποξία είναι μηχανισμός που ενδυναμώνει την ικανότητα των νευρώνων να ανταποκρίνονται στη διέγερση από το αλάτι επιέοντας τους να παραμένουν ενεργοποιημένοι για παρατεταμένη περίοδο

Τα ευρήματα εγείρουν ενδιαφέροντα ερωτήματα για το πώς η υπέρταση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Μεταξύ 50% και 60% της υπέρτασης εκτιμάται ότι εξαρτάται από το αλάτι. Η ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει το μηχανισμό σε πειραματόζωα, για να διαπιστώσει αν συμβάλλει στην αιτιολογία της υπέρτασης λόγω αλατιού.  

Ο ερευνητής σημειώνει ότι αν κάποιος καταναλώνει χρονίως πολύ αλάτι θα έχει υπερενεργοποίηση των νευρώνων βασοπρεσίνης. Ο μηχανισμός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική υποξία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών στον εγκέφαλο.

Πηγές:
Georgia State University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα