Το δέντρο ευδοκιμεί στην Κίνα. Σε αυτή τη χώρα τα μούσμουλα έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το φρούτο και τα φύλλα του για την αντιμετώπιση του βήχα, του διαβήτη και του καρκίνου, μαζί με άλλα τρόφιμα. Τα φρούτα αυτά ήρθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη από έναν Πορτογάλο εξερευνητή, τον 16ο αιώνα.

Το μούσμουλο περιέχει φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που δρουν ως αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών νόσων όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια. Επίσης περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο βιταμίνη C και A.

Πρόληψη νόσων

Τα μούσμουλα έχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη και νόσο. Μια έρευνα έδειξε ότι τα φύλλα τους είχαν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από 54 άλλα φαρμακευτικά φυτά.

Τα μούσμουλα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε καροτενοειδή, που ενισχύου το ανοσοποιητικό σύστημα. Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για την καταπολέμηση νόσων.

Πρόληψη καρκίνου

Αρχικές έρευνες δείχνουν ότι το μούσμουλο και τα φύλλα του μπορεί ενδεχομένως  να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά στα μούσμουλα βοηθούν στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Εκχύλισα μούσμουλων ή το φρούτο μπορεί να συμβάλλει στην εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό, που σταματά τη δημιουργία και εξάπλωση των όγκων.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μούσμουλων έχουν φανεί σε ζώα και σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν μελετηθεί σε ανθρώπους.

Εχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και βητα καροτίνης (αντιοξειδωτικό). Αυτές οι ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, στον πνεύμονα και σε άλλα είδη καρκίνου.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Τα φύλλα των μούσμουλων και το ίδιο το φρούτο έχει φανεί πως μειώνουν τη φλεγμονή.

Η κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει φύλλα μούσμουλών εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούνται από φλεγμονή, όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Αρκετές ουσίες που ανακαλύφθηκαν στα μούσμουλα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, η φλεγμονή  των πνευμόνων προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως βρογχίτιδα και βήχα. Σε αρκετές έρευνες το εκχύλισμα φύλλων μούσμουλου έδειξε αντιφλεγμονώδεις δράσεις που βοήθησαν στη μείωση της χρόνιας βρογχίτιδας.

Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες έγιναν σε ζώα, επομένως είναι πολύ πρόωρο να είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι αποκτούν τα ίδια αντιφλεγμονώδη οφέλη από τα μούσμουλα.

Πρόληψη και αγωγή διαβήτη

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι εκχύλισμα από τα φύλλα του μούσμουλου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο του διαβήτη 1 και 2. Αυτό γιατί τα μούσμουλα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα και να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης.

Πηγές:
Webmd

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας