Η καρδιαγγειακή ή αερόβια άσκηση είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να κάνετε τη καρδιά σας να χτυπάει πιο δυνατά και γρηγορότερα, αλλά γιατί ακριβώς έχουμε αυτόν τον στόχο; Και πόσο πιο σκληρά χρειάζεται η καρδιά σας για να δουλέψει για να μετρήσει ως αερόβια άσκηση αυτό που κάνουμε;

Μια καλή καρδιαγγειακή προπόνηση θα σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα από ό,τι όταν ξεκουράζεστε. Το αποτέλεσμα: Περισσότερο οξυγόνο στο αίμα σας για να στείλει η καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται αερόβια άσκηση: Περισσότερη κίνηση σώματος αλλά και οξυγόνου.

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς και προσιτές μορφές αερόβιας άσκησης:

  • Τρέξιμο
  • Περπάτημα
  • Ποδηλασία
  • Κωπηλασία
  • Κολύμβηση
  • Πεζοπορία
  • Χορός

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα όπως ελλειπτικά, διαδρόμους και κωπηλατικές μηχανές για να κάνετε την προπόνησή σας.

Πώς η αερόβια άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας καθώς μεγαλώνετε. Μια μελέτη ανέφερε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκεστε. Άλλα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού
  • Βελτίωση της μνήμης
  • Καταπολέμηση της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας με την ηλικία
  • Προστασία του εγκεφάλου σας από την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Πώς η αερόβια άσκηση ωφελεί τις αρθρώσεις

Με το να γυμνάζουμε το σώμα μας, το βάζουμε στην διαδικασία να δυναμώνει τον εαυτό του για να αντέχει την πίεση των διάφορων ασκήσεων. Αυτό με την σειρά του κάνει τις αρθρώσεις μας πιο δυνατές, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση και μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. Ακόμα κι αν πάσχετε όμως από κάποια ασθένεια που κάνει ασκήσεις όπως το τρέξιμο δύσκολες, η κολύμβηση και το περπάτημα πάλι θα έχουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα.

Πώς η αερόβια άσκηση ωφελεί το δέρμα

Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να ασκηθείτε, το να είστε δραστήριοι βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία σημαίνει καλύτερη ροή στα κύτταρά σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος. Αυτό βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στη βελτίωση της εμφάνισης της επιδερμίδας. Ταυτόχρονα, η γυμναστική μειώνει το στρες, κάτι που θα μειώσει τις εξάρσεις από παθήσεις όπως το έκζεμα.

Πώς η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Όταν συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για την καρδιά, η ασφαλής απώλεια βάρους έρχεται με την τακτική αερόβια άσκηση. Το να έχετε υγιές βάρος σας κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ορισμένους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις. Λιγότερος χρόνος να καθόμαστε και περισσότερη σωματική δραστηριότητα βοηθούν επίσης να διατηρούμε ένα υγιές βάρος καίγοντας περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς η αερόβια άσκηση ενισχύει τη διάθεση

Η διάθεσή μας ποικίλλει σε καθημερινή βάση, αλλά το να παραμένουμε δραστήριοι συμβάλλει στο να αισθανόμαστε καλύτερα, ειδικά μετά από μια αγχωτική μέρα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε άγχος ή θα έχετε μια μέρα άδειας, ξεκινήστε να κινείστε. Η γυμναστική καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σας και απελευθερώνει ορμόνες που καταπολεμούν την ένταση όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα