Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραμένουμε δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε. Η συνεχής κίνηση όπως το περπάτημα ενισχύει την αντοχή και την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων με το να βελτιώνει την ισορροπία, και βοηθά στη βελτίωση χρόνιων παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ψυχολογικά οφέλη, όπως η ανακούφιση από το άγχος, ειδικά αν το περπάτημά μας γίνεται σε χώρο με πολύ πράσινο.

Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά στα οφέλη του να περπατάμε.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Καθώς το περπάτημα είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης, η καρδιά και οι πνεύμονές σας θα γίνουν πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Η αερόβια άσκηση βοηθά επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά, το οποίο με τη σειρά του παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα.

Πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία

Το περπάτημα ενισχύει τη διάθεση και την ψυχική σας ευεξία μειώνοντας το στρες και εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. Βελτιώνει επίσης τη συνολική διάθεση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι υπαίθριοι χώροι έχουν πιο θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, ενώ μειώνουν τις επιπτώσεις της εποχικής κατάθλιψης που σχετίζεται με χαμηλή βιταμίνη D.

Θετική επίδραση στους μύες, τις αρθρώσεις και τα οστά

Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης που δεν θα κουράσει υπερβολικά τις αρθρώσεις σας, και εμπλέκει τα πόδια, τους γλουτούς και τον κορμό σας. Αν έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις, το περπάτημα είναι ιδανική άσκηση. Επιπλέον, αν είστε αρχάριος, το τακτικό περπάτημα είναι πολύ καλό ξεκίνημα για να θέσετε μια βάση για την φυσική σας κατάσταση. Η αύξηση της μυϊκής δύναμης των ποδιών θα βοηθήσει στην ισορροπία και την κινητικότητα.

Επίδραση στη γνωστική λειτουργία

Ένας καθημερινός περίπατος 30 λεπτών, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, έχει ισχυρά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου σας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της προσοχής, της μνήμης, της εκτελεστικής λειτουργίας και της συγκέντρωσης. Μειώνει επίσης την πνευματική κόπωση. Αξιοποιήστε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για μια βόλτα έξω, αυτό μπορεί να κάνει την υπόλοιπη ημέρα σας πολύ πιο παραγωγική.

Αλλαγές στη σύνθεση του σώματος

Η καθημερινή άσκηση βοηθά στη ρύθμιση του πώς χρησιμοποιεί την ενέργεια το σώμα σας. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση του βάρους. Και όσο πιο δυνατή είναι η μυϊκή μας μάζα, τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτεί για να διατηρηθεί. Το αποτέλεσμα είναι να καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν δεν γυμνάζεστε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]