Το fast food είναι πολύ ελκυστικό στα περισσότερα παιδιά, λόγω της γεύσης του, της χαμηλότερης τιμής του και της ευκολίας. Καθώς συνήθως τα παιδιά δεν κατανοούν γιατί αυτού του είδους η διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους μπορεί να είναι αρκετά εθιστικό.

Η τακτική του κατανάλωση οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία μαζί με συναισθηματικά προβλήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς και χρόνιες νόσους μελλοντικά.

Ένα γεύμα  fast food θα μπορούσε να προσθέσει 160 και 310 επιπλέον χιλιοθερμίδες στην καθημερινή πρόσληψη θερμίδων στους εφήβους και στα μικρότερα παιδιά, αντίστοιχα.

Έλλειψη βιταμινών, όπως A και C, και μετάλλων, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, ενθαρρύνει την ανάπτυξη παθήσεων έλλειψης και οστεοπόρωση, καθώς και προβλημάτων στα δόντια λόγω της ζάχαρης.

Η παρουσία επικίνδυνων χρωστικών και/ή ανθυγιεινών τρανς λιπαρών στο ‘’πρόχειρο φαγητό’’, συχνά περιπλέκουν περαιτέρω το θέμα.

Παρακάτω ακολουθούν σημαντικοί τρόποι με τους οποίους το ‘’πρόχειρο φαγητό’’ βλάπτει την υγεία των παιδιών.

Aτοπικές νόσοι

Πρόσληψη πρόχειρου φαγητού περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες ατοπικών νόσων, όπως άσθμα, έκζεμα ή ρινίτιδα.

Η κατανάλωση junk food 4-6 φορές την εβδομάδα οδηγεί σε χαμηλότερες ικανότητες στα μαθηματικά και την ανάγνωση σε σύγκριση με παιδιά που δεν τρώνε τόσο πρόχειρο φαγητό.

Δυσκοιλιότητα

Μεγάλη δόση θερμίδων, λιπαρών, σακχάρων και άλλων υδατανθράκων σε πολλά γεύματα, αλλάζει τις διατροφικές επιθυμίες του παιδιού και καθιστά λιγότερο πιθανό να τρώει ίνες, φρούτα, λαχανικά και γάλα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας.

Εθισμός

Πολύ fast food στην παιδική ηλικία καθιστά δύσκολη την υγιεινή διατροφή αργότερα, ακόμα και αν σχετικά ιατρικά προβλήματα είναι παρόντα, καθώς παιδικές διατροφικές συνήθειες σταθεροποιούνται έως την ενήλικη ζωή.

Φτωχή ακαδημαϊκή επίδοση

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιδόσεις, λόγω υψηλών σακχάρων που ακολουθούνται από πτώση τους και φτωχή συγκέντρωση που καθιστούν δύσκολη την ολοκλήρωση εργασιών οι οποίες χρειάζονται εκτεταμένες περιόδους εστιασμένης προσοχής.

Διακυμάνσεις στο σάκχαρο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις διάθεσης και έλλειψη εγρήγορσης, καθώς και μειωμένη συμμετοχή στην τάξη.

Λιγότερη ενέργεια

Το fast food μπορεί να καταστείλει τη συμμετοχή σε εξωσχολικές  δραστηριότητες επειδή δεν παρέχει επαρκείς θρεπτικές ουσίες για άσκηση. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας  δεν κρατά μόνο εκτός των ομάδων τα παιδιά αλλά βλάπτει και τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Kατάθλιψη

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση- ίσως και σε κατάθλιψη. Ορισμένα παιδιά

που καταναλώνουν junk food αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνιση κατάθλιψης, ακόμα και χωρίς παχυσαρκία. Η κατάθλιψη με τη σειρά της επηρεάζει παραμέτρους ανάπτυξης, την ακαδημαϊκή επίδοση και τις κοινωνικές σχέσεις. Επίσης, οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Διαταραχές ύπνου

Αναψυκτικά τύπου κόλα, συχνά περιέχουν καφεΐνη, που μπορεί να κάνει δύσκολο το να πάνε τα παιδιά για ύπνο, αναβάλλοντας τους φυσιολογικούς κύκλους ύπνου/ έγερσης.

Υπερδραστηριότητα

Αναγκαία λιπαρά οξέα, τυπικά λείπουν από το πρόχειρο φαγητό. Σε αυτά περιλαμβάνονται ωμέγα-3 και ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά, που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και που χρειάζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή.

Η έλλειψη τέτοιων θρεπτικών ουσιών εκτιμάται ότι συνδέεται με αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά και ίσως υπερδραστηριότητα, αν και χρειάζονται νέες έρευνες για να αποδειχτεί.

Συμπέρασμα

Το πρόχειρο φαγητό πρέπει να ελέγχεται στα παιδιά, καθώς δεν είναι ωφέλιμο και μπορεί να τα βλάψει.

Το αντίδοτο

Απλή αύξηση της κατανάλωσης φρούτων μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τη ένταση ατοπικών νόσων.

Άλλος τρόπος είναι να γίνουν πιο εύκολα διαθέσιμα τα υγιεινά τρόφιμα, με προσιτές τιμές και σε πιο ελκυστικό πλαίσιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά