Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν οι επαναλαμβανόμενες καθημερινές προπονήσεις είναι υγιεινές και ασφαλείς. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς για μερικούς ανθρώπους, είναι καλό να κάνουν την ίδια προπόνηση κάθε μέρα. Αλλά εξαρτάται πραγματικά από εσάς, την υγεία σας και τους στόχους σας.

Ας προσπαθήσουμε να το δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

Σε γενικές γραμμές, η ίδια αερόβια προπόνηση σε καθημερινή βάση είναι εντάξει για υγιείς ανθρώπους χωρίς υποκείμενα προβλήματα. Αλλά η ένταση που θα βάλετε στην προπόνησή σας θα κάνει την διαφορά· η έντονη αερόβια προπόνηση καθημερινά μπορεί να γίνει υπερβολική, και αν έχετε προβλήματα με την καρδιά ή τις αρθρώσεις, μπορεί να μην είναι και ασφαλής για το σώμα σας.

Κάνοντας την ίδια αερόβια προπόνηση πέντε με επτά ημέρες την εβδομάδα μπορεί να είναι εντάξει αν:

*Δεν έχετε τραυματισμούς

*Επιλέξετε μια ένταση κατάλληλη για το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης

*Τρέφεστε σωστά για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Και τι γίνεται με την προπόνηση ενδυνάμωσης;

Η ίδια προπόνηση με βάρη κάθε ημέρα, από την άλλη μεριά, δεν θεωρείται καλή ιδέα. Αρχικά, στην προπόνηση ενδυνάμωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ξεκούραση, ώστε οι μύες μας να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση – η καταπόνησή τους από μια γερή προπόνηση δεν είναι αμελητέα, ούτε πρέπει να συσσωρεύεται.  Η ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων ενδυνάμωσης αποτρέπει επίσης το οξειδωτικό στρες (μια ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών στο σώμα σας).

Αλλά αν θέλετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο καθημερινά, υπάρχει ένας τρόπος να συνδυάσετε τις προπονήσεις ενδυνάμωσης με τα σωστά διαλείμματα, δουλεύοντας διαφορετικές μυϊκές ομάδες σε διαφορετικές ημέρες. Για παράδειγμα, είναι καλό να κάνετε προπόνηση ποδιών τη Δευτέρα, τα χέρια σας την Τρίτη και την πλάτη σας την Τετάρτη.

Αλλά αυτές οι οδηγίες δεν ισχύουν απαραίτητα για όλους. Μια μελέτη σχετικά με τη συχνότητα προπόνησης ενδυνάμωσης διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζονται μια πλήρη ημέρα ανάπαυσης μεταξύ των ημερών προπόνησης για να αναρρώσουν. Για μερικούς, 24 ώρες μεταξύ των προπονήσεων μπορεί να είναι αρκετές - που σημαίνει ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να κάνετε την ίδια προπόνηση με βάρη σε διαδοχικές ημέρες – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η νόρμα.

Ποια είναι τα οφέλη από την αλλαγή της ρουτίνας προπόνησής σας;

Το να έχετε μια σταθερή ρουτίνα προπόνησης είναι καλό, εφόσον μιλάμε για το πόσο σταθερά προπονείστε. Αλλά η αλλαγή των ασκήσεων που κάνετε μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Οι μύες σας δεν “συνηθίζουν” έτσι στις ίδιες ασκήσεις, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια, άρα να κουραστείτε και περισσότερο. Αυτό θα αυξήσει την δύναμη και την προσαρμοστικότητα του σώματός σας.

Χωρίς να αναφέρουμε ότι αυτό θα αποτρέψει το πρόγραμμα γυμναστικής σας από το να γίνει βαρετό, άρα θα σας παρακινεί να μην το παρατήσετε.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα διαλείμματα μεταξύ προπονήσεων;

Δίνουν στους μυς σας χρόνο να επουλωθούν: Οι μυϊκές ίνες διασπώνται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Ο χρόνος αποκατάστασης επιτρέπει στους μυς να επιδιορθώνονται και να δυναμώνουν.

Αποτρέπουν τον τραυματισμό από υπερβολική προπόνηση: Η υπερβολική χρήση των μυών για πάρα πολλές ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να μένετε καθιστοί, όμως. Δοκιμάστε να κάνετε διατάσεις, και μην αγνοείτε ποτέ το όφελος (σωματικά και ψυχολογικά) ακόμα και μιας βόλτας για περπάτημα, ή χαλαρό τρέξιμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω