Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αντρών που εμφάνισαν επίμονες παρενέργειες στη σεξουαλική υγεία από τη χρήση φιναστερίδης-του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Propecia –  εμφάνισαν επίσης καταθλιπτικά συμπτώματα και αυτοκτονικές σκέψεις.

Ο Dr. Michael S. Irwig, του George Washington University, δήλωσε ότι οι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες που σχετίζονται με τη φιναστερίδη θα πρέπει να προτρέψουν τους γιατρούς να συζητήσουν σοβαρά με τους ασθενείς τους.

Η φιναστερίδη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών (ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία) σύμφωνα με το National Institutes of Health. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη με την εμπορική ονομασία Proscar –που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως συχνή και δύσκολη ούρηση, καθώς και ξαφνική ανικανότητα ούρησης.

Το είδος που εξέτασε η παρούσα έρευνα ήταν η φιναστερίδη όπως περιέχεται στο Propecia.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει το φάρμακο με σεξουαλικές παρενέργειες και τον Απρίλιο του 2012 ο FDA στις ΗΠΑ πρόσθεσε προειδοποιητικές επισημάνσεις στη συσκευασία του Propecia η οποία περιλαμβάνει τώρα προειδοποίηση για διαταραχές της επιθυμίας, της εκσπερμάτισης και του οργασμού, που συνεχίστηκαν σε άντρες ακόμα και για μήνες μετά τη λήξη της χρήσης του φαρμάκου, ανακοίνωσε τότε ο Οργανισμός.

Για την έρευνα, 61 άντρες που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν φιναστερίδη και είχαν σεξουαλικές παρενέργειες για διάστημα 3 μηνών, ρωτήθηκαν σχετικά με δημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό καθώς και ψυχικές νόσος και έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, σεξουαλικής απόδοσης και κατανάλωσης αλκοόλ.

Ομάδα ελέγχου 29 αντρών που είχαν απώλεια μαλλιών (ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φιναστερίδη ούτε είχαν ιστορικό ψυχικών προβλημάτων υποβλήθηκαν σε συνέντευξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 11% των αντρών χρηστών φιναστερίδης είχαν ελαφριά συμπτώματα κατάθλιψης, 28% είχαν μέτρια και 36% σοβαρά. Σημαντικό ποσοστό, 44% είχε αυτοκτονικές σκέψεις. Μόνο το 10% της ομάδας ελέγχου είχε ελαφριά συμπτώματα κατάθλιψης και το 3% είχε αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης με ελεγχόμενες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Clinical Psychiatry.'

Πηγές:
Journal of Clinical Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο