Το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση είναι βλαβερά για την καρδιά, αλλά ίσως χειρότερα για τη γυναικεία έναντι της αντρικής, αναφέρει νέα έρευνα.

Κοιτάζοντας στοιχεία 472.000 Βρετανών 40 έως 69 ετών, ερευνητές ανακάλυψαν ότι και οι 3 παράγοντες αύξαναν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής στα δυο φύλα.

Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμα υψηλότερη στις γυναίκες έναντι των αντρών.

Για παράδειγμα, ενώ άντρες καπνιστές είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με άντρες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, γυναίκες καπνίστριες είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με αυτές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η ίδια τάση ίσχυε για την υπέρταση και τον διαβήτη, σύμφωνα με την ομάδα με επικεφαλής την Elizabeth Millett, του University of Oxford. Η υπέρταση συνδέθηκε με περισσότερο από 80% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε γυναίκες πάρα σε άντρες Ο διαβήτης τύπου 1 συνδέθηκε με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο στις γυναίκες έναντι των αντρών και ο διαβήτης τύπου 2 με 47% υψηλότερο κίνδυνο στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Ένας παράγοντας κινδύνου-επιπλέον βάρος ή παχυσαρκία-συνδεόταν με παρόμοιες αυξήσεις στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άντρες και γυναίκες, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό The BMJ.

Η Millett, του Oxford's George Institute for Global Health, δήλωσε ότι γενικά περισσότεροι άντρες εμφανίζουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με γυναίκες.

Ωστόσο, αρκετοί σημαντικοί παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες περισσότερο από ό,τι στους άντρες, επομένως οι γυναίκες με αυτούς τους παράγοντες έχουν σχετικό μειονέκτημα.

Δυο καρδιολόγοι στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν ότι η καρδιακή νόσος δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.

Αυτό που κάνει την έρευνα σημαντική είναι ότι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες-οι περισσότερες έρευνες στο καρδιαγγειακό έχουν αντρική πλειοψηφία, σημείωσε ο Dr. Satjit Bhursri, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε, ότι είναι επίσης αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν παρόμοιες παρεμβάσεις εξέτασης και πρόληψης σε σχέση με τους άντρες. Η  έρευνα φέρνει στο φως τη σημασία ότι η εξέταση για καρδιαγγειακή νόσο είναι παγκόσμια, όπως και το αποτέλεσμα.

Η Dr. Cindy Grines, του Long Island Jewish Medical Center στο New Hyde Park, τόνισε ότι η καρδιακή νόσος παραμένει η νούμερο 1 αιτία θανάτου στις Αμερικανίδες, ιδιαίτερα καθώς η καρδιοπροστατευτική επίδραση των οιστρογόνων μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτό που τονίζει η νέα έρευνα είναι ότι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, κάπνισμα και διαβήτης, πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο, ακόμα και πριν την εμμηνόπαυση.

Η Millett συμφώνησε και δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη σημασία της αύξησης της επίγνωσης για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για καρδιακή προσβολή και επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν πρόσβαση σε αγωγές για τον διαβήτη και την υπέρταση και σε πηγές που τους βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος.

Πηγές:
The BMJ.