Το όνειρο ενός παιδιού με συγγενή καρδιοπάθεια είναι να ζήσει μια κανονική ζωή. 

Επτά εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχουν ανάγκη από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και κάθε ένα από αυτά αποτέλεσαν το λόγο για τον οποίο ο καθηγητής καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν το 1998, το ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό διεθνές Ίδρυμα Coeurs pour Tous (Καρδιές για Όλους), με στόχο την ιατρική και γενικότερη στήριξη των άπορων παιδιών με καρδιοπάθεια. Το διεθνές ίδρυμα Coeurs pour Tous, έρχεται να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα τώρα και στην Ελλάδα, επεκτείνοντας την ανθρωπιστική του δράση και στη χώρα μας.

Το Coeurs pour Tous Hellas (CpTH), αποτελεί θυγατρικό φορέα του διεθνούς ιδρύματος που έχει δημιουργήσει εδώ και 17 χρόνια ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης / HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), με στόχο την αρωγή στα άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια, αλλά και την εκπαίδευση των τοπικών γιατρών όπου δραστηριοποιείται το ίδρυμα, από τους συνεργάτες γιατρούς του Ιδρύματος, ώστε να δημιουργείται μια βασική νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου.

Μέχρι σήμερα, ο ίδιος και η επιστημονική ομάδα του έχουν χειρουργήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 14.000 παιδιά με καρδιοπάθεια σε όλο τον κόσμο.

Οι πόροι του Coeurs pour Tous προέρχονται από χορηγίες και από τα έσοδα της πατέντας Kalangos Ring (ένα καινοτόμο δαχτυλίδι που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές) που έχει επινοήσει ο διάσημος καρδιοχειρουργός.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Το Coeurs pour Tous Hellas συστάθηκε για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση προσφοράς του διεθνούς ιδρύματος στην ελληνική κοινωνία και στους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Σκοπός του CpTH, είναι να στηρίξει και να θεραπεύσει τα παιδιά με καρδιοπάθεια που ζουν στην Ελλάδα, δίνοντας τους την δυνατότητα σε μια φυσιολογική ζωή, καθώς και να ενισχύσει οικονομικά τις οικογένειες τους. Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός ήδη χειρουργεί στο νοσοκομείο «Μητέρα».

Η διοίκηση του Ιδρύματος

Το Coeurs pour Tous Hellas διευθύνει διοικητική επιτροπή, ενώ παράλληλα στο ίδρυμα συμμετέχει, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, επιστημονικό συμβούλιο από παιδοκαρδιολόγους και παιδοκαρδιοχειρουργούς της χώρας. Η Διοικητική Επιτροπή του CpTH έχει ως επίτιμο πρόεδρο τον καθηγητή Αυξέντιο Καλανγκό, διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής HUG, πρόεδρο την δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη. Μέλη της Επιτροπής είναι οι: Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημαϊκός, καθηγητής- κάτοχος της έδρας Mη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge, Δημήτρης Θάνος, διευθυντής του Ιδρύματος Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Τερέζα Αγγελάτου, πρέσβης της Ελλάδας στη Χάγη, Ιωάννης Ανδρέου, ακτινολόγος, Ανδρέας Πετρόπουλος, παιδοκαρδιολόγος, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, τ. πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (2005-2009) και πρόεδρος του Συμβουλίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σταυρούλα Μιχαλέα, φιλόλογος.

Κοινωνικό μήνυμα στην Ελλάδα

Η έναρξη της δράσης του Coeurs pour Tous Hellas, γνωστοποιείται στο ελληνικό κοινό και μέσω οπτικοακουστικού κοινωνικού μηνύματος που προβάλλεται από αυτή την εβδομάδα σε όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα και στο διαδίκτυο.
Η υλοποίηση του επιτεύχθηκε χάρη στη συμβολή μιας ομάδας ατόμων που συμμετείχαν εθελοντικά, με ιδιαίτερη επιθυμία να υποστηρίξουν το έργο του Coeurs pour Tous Hellas.
Στο μήνυμα, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Μπάσκετ, Φώτης Κατσικάρης, αναφέρεται στο έργο και τον σκοπό του ιδρύματος που ξεκινά τη δράση του τώρα και στην Ελλάδα.
Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Timeline Productions. Συμμετέχουν παιδιά από την Ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου Νέας Σμύρνης, με την καθοδήγηση του προπονητή τους Θανάση Κωνσταντώνη. Τα γυρίσματα έγιναν σε σχολικό αθλητικό χώρο της Νέας Σμύρνης.

Το διεθνές έργο του Ιδρύματος

Το έργο του Coeur spour Tous αρχικά εφαρμόστηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 1998, οπότε κι εξοπλίστηκε η πρώτη καρδιοχειρουργική κλινική για παιδιά στη χώρα. Ακολούθησαν οι χώρες Ερυθραία, Μαρόκο, Λίβανος, Μοζαμβίκη, Συρία, Κύπρος, Μαυρίκιος, Κόσσοβο, Λιβύη, Εκουαδόρ, Νησιά Κομόρες, Πολωνία, Σερβία, Αλγερία, Τουρκία, Ουκρανία, Αίγυπτος, Ινδία, Βιετνάμ, Νιγηρία. Ακόμη, δημιουργήθηκαν νέα καρδιολογικά κέντραστη Μποτσουάνα, στο Καμερούν, στη Μαδαγασκάρη -και φέτος στην Αιθιοπία.

Η εφαρμογή μιας επιστημονικής στρατηγικής, προσαρμοσμένης στις υγειονομικές ανάγκες της εκάστοτε αιτούσας χώρας και στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, επιφέρει την επίτευξη του στόχου του ιδρύματος, δηλαδή τη φροντίδα των παιδιών με καρδιακές παθήσεις.

Εδώ και 17 χρόνια, χάρη στην εκπαίδευση δεκάδων επαγγελματιών υγείας, στη βελτίωση των υποδομών των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων στην εκάστοτε χώρα και στη δημιουργία περιφερικών καρδιολογικών ιδρυμάτων, χιλιάδες παιδιά προερχόμενα από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, σε μειονεκτική θέση, μπόρεσαν να λάβουν φροντίδα και θεραπεία από τις ομάδες του Coeurs pour Tous, σε συνδυασμό με τις αυτόχθονες ομάδες κάθε χώρας -οι οποίες ήδη οδεύουν σταδιακά προς μια ολοκληρωμένη αυτονομία υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών τους.

Ο Αυξέντιος Καλανγκός

Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης / HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και κάτοχος της πατέντας Kalangos Ring -ένα καινοτόμο δαχτυλίδι που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές- ο Αυξέντιος Καλανγκός είναι ένας οικουμενικός γιατρός.

Η ανθρωπιστική δράση του απαιτεί κάθε χρόνο 300.000 μίλια πτήσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και περί τις 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 14.000 άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια χειρουργήθηκαν αφιλοκερδώς από τον ίδιο και την επιστημονική ομάδα του ιδρύματός του. Η σχέση του με τους μικρούς ασθενείς, είναι αμφίδρομη: εκείνος τους προσφέρει τη δυνατότητα μιας φυσιολογικής ζωής και τα παιδιά προσδίδουν στη δική του ζωή βαθύτερο νόημα.

Μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από βυζαντινή οικογένεια, μυημένος στην έννοια της φιλανθρωπίας από τον γιατρό πατέρα του, αποφοίτησε το ’84, μόλις 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε με ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική παίδων και νεογνών στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέντορές του ήταν οι διάσημοι καρδιοχειρουργοί Μαγκντί Γιακούμπ και Αλέν Καρπαντιέ.