Ξέρουμε πολύ καλά ότι το να αλλάξουμε την διατροφή μας προς το καλύτερο είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν πάντα τόσο γνωστό. Ορισμένοι ερευνητές στην δεκαετία του '70 ξεκίνησαν να μελετούν πιο εντατικά πώς συνδέονται η υγεία με την διατροφή μας.

Ο λόγος που ξεκίνησαν οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν για να βρεθούν τρόποι να μειωθούν οι θάνατοι από επιπλοκές της καρδιάς. Και ένας από αυτούς τους ερευνητές ήταν ο Νέιθαν Πρίτικιν, που εισήγαγε μια δίαιτα η οποία - στην εποχή της - δίχασε αρκετά, έπειτα όμως αναγνωρίστηκε και έθεσε τις βάσεις για πολλές διατροφές με σκοπό την φροντίδα της καρδιάς μας.

 Για την ακρίβεια, η δίαιτα Pritikin χρησιμοποιείται ακόμα από πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα ή που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Ο πυρήνας της είναι ο περιορισμός των λιπαρών, και οι άφθονοι υδατάνθρακες, με έμφαση στις φυσικές και όχι τις επεξεργασμένες τροφές. Οι περιορισμοί ξεχωρίζουν με ένα χρωματικό σύστημα.

Οι τροφές που επιτρέπονται είναι οι "πράσινες" και συμπεριλαμβάνουν:

Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα και το καλαμπόκι, όσπρια, γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά, ψάρια και κρέας που δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά, όπως το στήθος κοτόπουλο και ορισμένες κοπές βοδινού. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η φακή και η σόγια συστήνονται ως αντικατάστατα.

 Οι τροφές που είναι κάπως επικίνδυνες, είναι οι "πορτοκαλί", και δεν είναι για συχνά:

Λάδια, ζάχαρη και μέλι, αλάτι, λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά.

Και υπάρχουν οι "κόκκινες" τροφές, που είναι απαγορευτικές:

Βούτυρο, λάδι καρύδας, λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά ή τυριά με πλήρη λιπαρά, όργανα ζώων όπως το συκώτι, αλλαντικά, αλλά και οι κρόκοι των αυγών.

 Ενώ αυτό φαίνεται σχετικά περιοριστικό, οι διαιτολόγοι λένε πως υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστεί στα δεδομένα του καθενός ως έναν βαθμό. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως δεν λειτουργεί ως δίαιτα που θα ακολουθείτε για άμεση απώλεια βάρους, και πως δεν θα χρειαστεί να μετράτε θερμίδες. Η δίαιτα Pritikin αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής που μπορεί να ακολουθηθεί σε βάθος χρόνου.

 Από τα ξεκινήματά της, που ήταν μια αρκετά δραστική μέθοδος να μειώσουμε γρήγορα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, η δίαιτα Pritikin έχει γίνει ένας τρόπος ζωής για να φροντίζουμε καθημερινά την υγεία μας και να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε. Ο μόνος αυστηρός περιορισμός έχει να κάνει με τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να έχουν σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας.

 Αξίζει να σημειωθεί πως η δίαιτα Pritikin, παρά το γεγονός ότι σχετίστηκε από νωρίς με την καρδιοπάθεια, μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση