Η απώλεια 15 κιλών ίσως φαίνεται τρομακτική, όμως παραμένει ένας στόχος εφικτός. Αρκεί να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες και να μη φοβηθείτε τη δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε γενικότερα την ποιότητα της ζωής, από την κατάσταση της υγείας σας, στην αυτοπεποίθησή σας έως τη σχέση σας με τη σωματική άσκηση.

Πολλές δίαιτες ή προγράμματα γυμναστικής υπόσχονται μη ρεαλιστικούς στόχους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για να έχετε, όμως, αποτελέσματα που θα κρατήσουν στο χρόνο ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω απλά βήματα.

Βήμα 1: Δώστε στον εαυτό σας χρόνο

Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα ίσως είναι δελεαστικές αλλά μάλλον είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Καλό θα ήταν να στοχεύετε σε μια σταδιακή απώλεια καθώς αυτή είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος που θέλετε να φτάσετε.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να χάσω 15 κιλά;

Ένας υγιής ρυθμός απώλειας μειώνεται από το μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε είτε με αύξηση της σωματικής σας άσκησης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να χάσετε 15 κιλά σε περίπου 15 εβδομάδες. Ίσως φαίνεται πολύς ο χρόνος, αλλά πρόκειται για έναν υγιή ρυθμό που μπορεί να σου εγγυηθεί πιο σταθερά αποτελέσματα.

Οι ακραίες δίαιτες που προκαλούν γρήγορη απώλεια κιλών είναι δύσκολες για να τις ακολουθήσετε σε βάθος χρόνου και μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.

Βήμα 2: Βάλτε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας

Ένας απλός τρόπος να για να δημιουργήσετε θερμιδικό έλλειμμα, είναι να αυξήσετε την σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. H αερόβια, για παράδειγμα, θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές μορφές γυμναστικής καθώς μέσω αυτής μπορείτε να κάψετε τις περισσότερες θερμίδες. Η προπόνηση αντίστασης από την άλλη μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυς ενώ παράλληλα βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Επιπλέον, υπάρχει η συμπτωματική γυμναστική που περιέχει καθημερινές δραστηριότητες όπως το να πάρετε το ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά ή να προτιμήσετε τις σκάλες από το ασανσέρ. Όμως, για την απώλεια 15 κιλών είναι προτιμότερο να επικεντρωθείτε σε μία πιο οργανωμένη μορφή άσκησης.

Εάν είστε αρχάριοι, μη βιαστείτε να ξεκινήσετε με έντονες ασκήσεις. Αντί αυτού, ξεκινήστε πιο ομαλά και αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη συχνότητα με την οποία θέλετε να γυμναστείτε.

Βήμα 3: Προσέξτε τις θερμίδες

Εκτός από τη γυμναστική, η μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε κιλά. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι σχετικά με το θερμιδικό έλλειμμα αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στον δικό σας τρόπο ζωής για να μπορέσετε ευκολότερα να την διατηρήσετε.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως το να αποκλείσετε συγκεκριμένες τροφές όπως η σοκολάτα, τα τσιπς, το αλκοόλ ή τα ροφήματα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι αρκετά για να μειώσετε τις θερμίδες στην καθημερινότητά σας.

Μπορεί η μείωση μερίδων σε συνδυασμό με την ελάττωση των τροφών που προαναφέραμε να θεωρείται μια καλή αρχή για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, όμως πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τις οργανωμένες διατροφές κάποιου ειδικού.

Όλα εξαρτώνται από τις δικές σας συνήθειες γύρω από το φαγητό. Το ιδανικό είναι να κινηθείτε γύρω από τις αλλαγές που θεωρείται ότι σας ταιριάζουν καλύτερα και είναι πιο εύκολες για εσάς.

Βήμα 4: Μην “κολλήσετε” σε μία διατροφή

Ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που ξεκινούν διατροφή, επιμένουν να χρησιμοποιούν την ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς τους χωρίς την να προσαρμόζουν όσο σημειώνουν απώλεια κιλών. Αυτό οδηγεί πολλές φορές στο λεγόμενο πλατό (plateau), το οποίο μας απογοητεύει και μας αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε.

Για να διατηρήσετε μια σταθερή απώλεια, είναι αναγκαίο να μειώσετε σταδιακά τις θερμίδες που καταναλώνετε καθώς όσο χάνετε βάρος η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας μειώνεται εξίσου.

Μόλις φτάσετε το επιθυμητό σας βάρος, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε ελάχιστα τις θερμίδες στην διατροφή σας έτσι ώστε να σταματήσετε την απώλεια και να μπείτε στην διαδικασία της συντήρησης.

Βήμα 5: Βάλτε μικρούς στόχους

Η απώλεια 15 κιλών μπορεί να φαντάζει άθλος και σίγουρα αποτελεί μία μακροχρόνια δέσμευση, για αυτό προσπαθήστε να βάλετε μικρούς στόχους σχετικά με την διατροφή σας. Μπορείτε να βάζετε στόχους ανά εβδομάδα, όπως μικρές αλλαγές που αφορούν είτε το φαγητό είτε την γυμναστική έτσι ώστε να μην χάσετε το κίνητρο και την διάθεση να συνεχίσετε.

Βήμα 6: Μην αγχωθείτε για τυχόν αυξήσεις στο βάρος σας

Οι αυξομειώσεις στο βάρος κατά τη διάρκεια μιας μακροπρόθεσμης διατροφής είναι εντελώς φυσιολογικές. Πολλοί χάνουν τη διάθεση να συνεχίσουν όταν βλέπουν αύξηση στο βάρος τους και τα παρατάνε όμως μη ξεχνάτε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αυξήσεις.

Η κατακράτηση υγρών, η περίοδος, η αύξηση μυϊκού όγκου ή ακόμη και τελευταία φορά που πήγατε τουαλέτα μπορούν βραχυπρόθεσμα να αυξήσουν το βάρος σας. Προσπαθήστε να ζυγίζεστε εβδομαδιαία και όχι καθημερινά, έτσι ώστε αυτές οι αυξομειώσεις να μην είναι τόσο εμφανείς.

Βήμα 7: Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη, ειδικότερα όταν πρόκειται για  πολλά κιλά, ακόμη και αν φαίνεται απλή σαν κόνσεπτ.

Η ενθάρρυνση και η στήριξη αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά συστατικά για κάθε προσπάθεια απώλειας κιλών. Μερικά χρήσιμα κίνητρα είναι η επιβράβευση που θα δώσετε εσείς στον εαυτό σας για τη δουλειά που κάνετε, η γυμναστική με φίλους και η καταγραφή της προόδου σας. Επιπλέον, μπορείτε να μοιραστείτε την προσπάθειά σας με κάποιον ειδικό διατροφολόγου ή με φίλους και με αυτόν τον τρόπο να χτίσετε ένα έξτρα σύστημα στήριξης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές