Ένας παγκόσμιος αγώνας χωρίς συγκεκριμένη διαδρομή, ούτε ορατή γραμμή τερματισμού, το “Wings for Life World Run”, έχει ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, με κοινό στόχο την αναζήτηση θεραπείας για τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Ο αγώνας “Wings for Life World Run” πρόκειται να γιορτάσει την 10η επέτειό του και αποτυπώνει τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε η δεκαετής πορεία του στις ζωές εκείνων που επλήγησαν από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά από πρωτοποριακές έρευνες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Wings for Life”, που ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή του Red Bull, Dietrich Mateschitz και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Motocross, Heinz Kinigadner, είναι αφιερωμένος στην εύρεση θεραπείας για τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων επηρεάζονται από αυτούς. Το” Wings for Life World Run”, ένα ετήσιο διεθνές γεγονός, φέρνει κοντά συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του κόσμου για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό ταξίδι.

Ο υπέροχος αυτός αγώνας διαφέρει τόσο από όλους τους άλλους, καθώς περιλαμβάνει μια μοναδική έκπληξη: έχει μία κινητή γραμμή τερματισμού,  ένα "Catcher Car", το οποίο αρχίζει να κινείται, με σταθερή ταχύτητα, 30 λεπτά μετά την εκκίνηση των δρομέων και σταδιακά αυξάνει το ρυθμό κίνησής του. Ο αγώνας τελειώνει για τους συμμετέχοντες όταν το “Catcher Car” τους προσπερνά. Ο τελευταίος άνδρας και η τελευταία γυναίκα τους οποίους θα προλάβει το“Catcher Car”, ανακηρύσσονται παγκόσμιοι νικητές.

Με τα χρόνια, η εκδήλωση έχει φιλοξενήσει στιγμές που αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς, όπως η τέσσερις φορές νικήτρια Nina Zarina από τις ΗΠΑ και ο αθλητής αναπηρικού αμαξιδίου, Aron Anderson από τη Σουηδία, ο οποίος έχει μπει στη λίστα των νικητών τρεις φορές. Αλλά πέρα από αυτά τα εξαιρετικά επιτεύγματα βρίσκεται η αληθινή ιστορία επιτυχίας του “Wings for Life World Run”.

Ήδη τα τελευταία δέκα χρόνια, πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έχουν λάβει μέρος στον αγώνα, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό ποσό των 38,3 εκατομμυρίων ευρώ σε δωρεές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο η εκδήλωση του 2022 φιλοξένησε 161.892 συμμετοχές από 192 χώρες, που συνεισέφεραν 4,7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια ήταν ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της πρωτοποριακής έρευνας σε όλο τον κόσμο.

Χάρη στο “Wings for Life”, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν  πρωτοποριακές λύσεις σε διάφορους τομείς. Ο καθηγητής Michael Kilgard από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, για παράδειγμα, επικεντρώνεται στην τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει σε άτομα με υψηλού επιπέδου τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού να ανακτήσουν την κίνηση των χεριών. 

Παράλληλα, ο Grégoire Courtine από την École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) στην Ελβετία χρησιμοποίησε ηλεκτροδιέγερση για να βοηθήσει άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού να περπατήσουν ξανά. Ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τομέας είναι η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Stephen Strittmatter στο "NogoTrap", μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο που επικεντρώνεται στην αναγέννηση των κομμένων νευρικών ινών και στην αποκατάσταση των νευρωνικών δικτύων.

Μέχρι σήμερα, έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά 276 ερευνητικά έργα ύστερα από αυστηρή διαδικασία επιλογής. 

Ύστερα από 10 χρόνια παρουσίας του “Wings for Life World Run” το ερώτημα που τίθεται δεν είναι πλέον αν θα βρεθεί θεραπεία για τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, αλλά πότε. Ο αγώνας συνεχίζει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη συγκέντρωση κεφαλαίων και στην ευαισθητοποίηση, ενισχύοντας την ελπίδα για ένα μέλλον όπου όσοι πλήττονται από τέτοιου είδους τραυματισμούς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, ανακτώντας την ανεξαρτησία τους. 

Ο μοναδικός αγώνας δρόμου, επιστρέφει στις 7 Μαΐου και 14:00 ώρα Ελλάδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα