Η κετογονική διατροφή - αλλιώς κέτο - είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους με το να περιορίζουμε σε ακραίο βαθμό τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε, ώστε το σώμα μας να μπει στη διαδικασία να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση και από αυτήν παίρνει το όνομά της η διατροφή.

Είναι όντως ικανή να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι κατάλληλη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως και ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί το νέο βάρος με το που τελειώσει η κέτο.

Αυτές είναι μερικές ακόμα παρενέργειες που έχει η διατροφή αυτή στο σώμα μας, μέχρι τουλάχιστον να συνηθίσει τη διαδικασία καύσης του λίπους ως πρωταρχική πηγή ενέργειας.

Η "κέτο γρίπη"

Όταν ξεκινά η διαδικασία της κέτωσης, πολύς κόσμος αναφέρει συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης - εμετός, ταραγμένο στομάχι, έντονη κόπωση και λήθαργο. Αυτή η κατάσταση θα περάσει μέσα σε λίγες ημέρες και συμβαίνει επειδή όσο το σώμα μας δεν έχει άλλα σάκχαρα για να κάψει, περνάει από ένα μεταβατικό στάδιο που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστικό.

Διάρροια

Η χοληδόχος κύστη πρέπει να δουλεύει υπερωρίες για να επεξεργαστεί όλο το λίπος που ταΐζουμε τον οργανισμό μας και σε συνδυασμό με την έλλειψη φυτικών ινών από τη διατροφή, τα ταξίδια μας στην τουαλέτα μπορεί να είναι πιο συχνά και αρκετά πιο δυσάρεστα για λίγες μέρες.

Χειρότερες επιδόσεις στη γυμναστική

Αυτή η σωματική κόπωση μπορεί να προκαλέσει χειρότερες επιδόσεις στην αερόβια άσκηση. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό να μην το καταλάβετε επειδή ταυτόχρονα θα έχετε χάσει όντως κάποια κιλά (αν η κέτο δούλεψε) και αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο δυνατοί. Οι μελέτες πάνω στο ζήτημα έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα οι αθλητικές μας επιδόσεις θα πέσουν για λίγο καιρό.

Κετοξέωση

Αν πάσχετε από διαβήτη, η κέτο διατροφή μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για εσάς, καθώς μπορεί να φέρει μια σπάνια επιπλοκή του διαβήτη που ονομάζεται κετοξέωση. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία πέφτει το pH του αίματος και γίνεται όξινο και αυτό βάζει σε κίνδυνο ζωτικά όργανα. Τα συμπτώματά της είναι η ξηροστομία, η συχνουρία, η ναυτία, η δύσοσμη αναπνοή και οι δυσκολίες στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα όσο κάνετε κέτο διατροφή, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Αύξηση βάρους με το πέρας της δίαιτας

Όπως και σε πολλές άλλες γρήγορες δίαιτες που καταφέρνουν την απώλεια βάρους μέσω ακραίων περιορισμών, οι πιθανότητες να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε μόλις τελειώσει η κέτο είναι μεγάλες. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε διατροφές που σχετίζονται με το μάρκετινγκ - ενώ μια διατροφή όπως η Μεσογειακή που δίνει έμφαση στην ισορροπημένη ποικιλία θεωρείται καλύτερη μακροπρόθεσμα. Για τα κιλά μας αλλά και για την ψυχολογική μας σχέση με το κόνσεπτ της "δίαιτας".

Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας και διαβήτη

Όταν γίνεται σωστά, η κέτο διατροφή δεν περιλαμβάνει μόνο μπέικον: Χρειάζεται άλιπες πηγές πρωτεΐνης όπως το στήθος κοτόπουλο, αλλά και πολλά λαχανικά που βρίσκονται χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη - όπως το σπανάκι, το λάχανο και η ντομάτα. Αν η κέτο διατροφή δεν γίνεται με προσοχή και δεν συνδυάζεται με τακτική γυμναστική, οι πιθανότητες να αυξηθούν τα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης (και μαζί τους ο κίνδυνος καρδιοπάθειας) είναι υψηλές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου