Το στρες και η κατάθλιψη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ιδιαίτερα στις γυναίκες. ‘Εχουν επίσης συνδεθεί με χειρότερη ανάρρωση. Όμως, συμβάλλουν περισσότερο σε γυναίκες με καρδιακή προσβολή με απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών ή χωρίς;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες και η κατάθλιψη ήταν συνήθη σε γυναίκες όταν υπέστησαν καρδιακή προσβολή και 2-4 μήνες μετά από αυτήν.

Ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες με καρδιακή προσβολή λόγω απόφραξης στις στεφανιαίες αρτηρίες είχαν υψηλότερο στρες από αυτές που υπέστησαν καρδιακή προσβολή χωρίς απόφραξη. Η Anaïs Hausvater, του Sarah Ross Soter Center for Women's Cardiovascular Research, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στην ψυχική υγεία γυναικών με καρδιοπάθεια.

Όπως σημειώνει, εντόπισε υποομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου που αποτυγχάνει να βελτιώσει το στρες της ή αυτό επιδεινώνεται μετά το συμβάν.

Στην έρευνα, 486 γυναίκες ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που μετρούσαν το στρες όπως το αντιλαμβάνονταν οι ίδιες και τα συμπτώματα κατάθλιψης το διάστημα που υπέστησαν καρδιακή προσβολή και 2 μήνες μετά από αυτήν.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και εξέτασαν τις διαφορές μεταξύ των δυο ειδών καρδιακής προσβολής.

Ενώ και οι δυο ομάδες είχαν σημάδια στρες και κατάθλιψης, γυναίκες με καρδιακή προσβολή χωρίς απόφραξη αρτηριών ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν υψηλά επίπεδα στρες όταν υπέστησαν καρδιακή προσβολή  και μετά από αυτήν.

Η Hausvater δήλωσε ότι επειδή λίγα είναι γνωστά για την αιτία που προκαλεί καρδιακή προσβολή με φυσιολογικές αρτηρίες, αυτές οι ασθενείς συχνά δεν έχουν πολλές απαντήσεις γιατί τους συνέβη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν κλινικά ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στις ασθενείς. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το στρες θα μπορούσε να συμβάλλει περισσότερο στη νόσο τους, αλλά στη νέα έρευνα διαπίστωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να μην είναι αληθές.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι νεότερες ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές πηγές στρες, πρόσθεσε.

Ηλικιωμένες που είναι πιο πιθανό να έχουν μπλοκαρισμένες αρτηρίες, ενδεχομένως αντιμετωπίζουν περισσότερο οικονομικό στρες καθώς και την ασθένεια ή απώλεια του συντρόφου τους.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου