Το σώμα αρχίζει να ανταποκρίνεται στις υγιεινές διατροφικές αλλαγές σχεδόν μόλις γίνουν. Το να ξέρουμε πώς συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής γνώση, καθώς ίσως μας βοηθήσει να μείνουμε πιστοί στην υγιεινή μας διατροφή. Με τη σειρά της, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, καθώς και να βελτιώσουμε τη συνολική ευεξία μας.

Αυτά είναι τα πράγματα που θα αρχίσουν να συμβαίνουν στο σώμα μας πολύ σύντομα αφού ξεκινήσουμε να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή.

Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά αυτή η αύξηση εξαρτάται από τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα κατάταξης, από 1 έως 100, που καθορίζει την επίδραση ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διασπώνται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και μετά απότομες πτώσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Καφές και κορτιζόλη

Ο περιορισμός του καφέ μπορεί να μειώσει το επίπεδο της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να μειώσουν την ικανότητά σας να διαχειρίζεστε την πίεση και μπορεί επίσης να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καφεΐνη αυξάνει αυτές τις επιπτώσεις της ορμόνης, οπότε η μείωση του καφέ μπορεί να βοηθήσει άμεσα στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κορτιζόλης.

Ο μεταβολισμός μας λειτουργεί πιο σωστά

Σε μία σωστή, υγιεινή διατροφή, πρέπει να τρώμε επαρκείς θερμίδες κάθε ημέρα, ακόμα και αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αυτό θα βοηθήσει τον μεταβολισμό μας να προσαρμοστεί στις νέες, θετικές αλλαγές και να δουλεύει καλύτερα. Αν περιορίσουμε πολύ απότομα τις θερμίδες που τρώμε καθημερινά, ο οργανισμός μας θα λειτουργεί σε συνθήκες έντονης πείνας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ενέργεια που έχουμε για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, καθώς και να αυξηθεί η συσσώρευση λίπους στο σώμα. Ταυτόχρονα, για να πάρει ενέργεια, το σώμα μας αρχίζει να την αντλεί από τους μυς, με άμεσο αποτέλεσμα να μειώνεται η μυϊκή μας μάζα (που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες θερμίδων καθημερινά για να συντηρηθεί). Όλη αυτή η διαδικασία επιβραδύνει τον μεταβολισμό και κάνει την απώλεια βάρους πιο δύσκολη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω