Συχνά, μου εκφράζουν πολλοί συνομιλητές μου την επιθυμία τους να περπατήσουν, και γενικώς να αθληθούν. Αυτό που τους τονίζω είναι ότι «η επιθυμία τους μόνο, δεν αρκεί και χρειάζονται να πάρουν την απόφαση να σηκωθούν από τον καναπέ τους». Ίσως να χρειαστούν κάτι που να τους παρακινεί και να ενισχύει τη διάθεσή τους, όπως κάποια έξυπνα gadgets…

Πρόσφατα διάβασα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ανέδειξε τον ρόλο που παίζουν κάποια μικρά gadgets ως κίνητρο για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Σημαντικό κίνητρο για τη σωματική δραστηριότητα αποτελούν οι βηματομετρητές, όπως έδειξε η πρώτη έρευνα αυτού του είδους, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια αυτών των μικρών συσκευών, οι συμμετέχοντες ουσιαστικά παροτρύνονται να συνεχίσουν την άσκηση, ακόμα και αν έκαναν μόλις 2.000 βήματα ή περίπου ενάμισι χιλιόμετρα την ημέρα. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν άτομα που περπατούσαν χρησιμοποιώντας βηματομετρητές, καθώς και άλλοι που δεν είχαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λάτρεις των gadgets αύξησαν την απόσταση που διένυαν κατά 2.491 βήματα την ημέρα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους!

Η δέσμευση και ο έλεγχος του στόχου

«Απλώς η επιθυμία να περπατήσεις δεν είναι αρκετή. Όταν έχεις όμως ένα μηχανισμό που καταγράφει αυτό που κάνεις, αυτό που έχεις βάλει στόχο, σε βοηθάει να τον υλοποιήσεις, σε δεσμεύει»!

Αυτές οι συσκευές πράγματι είναι χρήσιμες για όλους. Διατηρούν πιο ζωντανό το ενδιαφέρον για συμμετοχή. Άλλωστε η σημερινή ανάπτυξη της τεχνολογίας, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες αλλά και να κάνουμε πιο ευχάριστη την προπόνησή μας και το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε experts.

Μάθετε λοιπόν ότι υπάρχουν χιλιάδες gadget για αθλητές δρομικών αγωνισμάτων, αλλά τα πιο συνηθισμένα και ευρέως διαδεδομένα είναι:

  • Ρολόι - παλμογράφος: Μπορείτε να το προμηθευτείτε από 20€ και να περιέχει βασικές λειτουργίες όπως: ώρα, χρονόμετρο, παλμογράφο (μέτρηση καρδιακής συχνότητας) για έλεγχο και ρύθμιση της σωστής έντασης κατά την άσκηση. Εξελιγμένα μοντέλα, προσφέρουν και βηματομετρητή ή μετρητή απόστασης. και GPS αλλά πλέον θα τα βρείτε και σε άλλα gadgets.
  • Κινητό τηλέφωνο – πολυεργαλείο: Τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς (smart phone) διαθέτουν πολλές δυνατότητες υποστήριξης αθλητών. Πρώτα από όλα έχουν μουσική που μας συντροφεύει στην προπόνηση. Δεύτερον, διαθέτουν εφαρμογές καταγραφής των δεδομένων της κάθε προπόνησης, όπως η εφαρμογή “iQ Walk Club” που είναι η πρώτη Ελληνική εφαρμογή για το περπάτημα και το τρέξιμο, με πολλές δυνατότητες! Με αυτές τις εφαρμογές μπορείτε να καταγράψετε κάθε βήμα σας, την απόσταση που διανύετε, να αποτυπώσετε τη διαδρομή σας στον χάρτη, να ορίσετε διάφορους στόχους, να κάνετε τις συγκρίσεις μεταξύ των προπονητικών ημερών κλπ. Το κινητό τηλέφωνο όμως είναι και ένα μέσο για την ασφάλειά μας…
  • Για τους πιο απαιτητικούς και πολυάσχολους, που δεν τους αρέσουν τα καλώδια υπάρχουν ακουστικά – mp3 για sports που συνδέονται και με Bluetooth ώστε να μη χάνουν καμία επικοινωνία.
  • Ζώνη με θήκες για νερό ή ισοτονικά ποτά, γιατί η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και υποστηρικτική διαδικασία για την επιτυχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]