Σε νέα έρευνα που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Southampton αναφέρεται ότι "ο χαλκός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των ιών του αναπνευστικού συστήματος", οι οποίοι συνδέονται με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέση Ανατολής (MERS).

Κορονοιοί οι οποίοι μεταδίδονται στον άνθρωπο, όπως ο SARS και MERS, έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές να οδηγούνται σε σοβαρές λοιμώξεις με υψηλή θνησιμότητα. Οι ερευνητές στο Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ο συνδεδεμένος με τον άνθρωπο κορονοϊός – 229Ε –μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες υλικών και να τις μολύνει για αρκετές ημέρες, αλλά καταστρέφεται ταχύτατα στις επιφάνειες από χαλκό.

Μία πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία στο mBio - ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας - αναφέρει ότι ο ανθρώπινος κορονοϊός 229Ε, ο οποίος δημιουργεί μια σειρά αναπνευστικών προβλημάτων, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι πιο θανατηφόρα αποτελέσματα, όπως η πνευμονία, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες υλικών, όπως των κεραμικών πλακιδίων , το γυαλί, το λάστιχο και τον ανοξείδωτο χάλυβα για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Αν και είναι σημαντικό ότι η μετάδοση λοιμώξεων από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ο συνήθης τρόπος, οι λοιμώξεις μπορούν να μεταφέρονται από την επαφή με επιφάνειες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από αναπνευστικά σταγονίδια προερχόμενα από μολυσμένα άτομα, ή την δια χειρός τους επαφή με αυτά, οδηγώντας σε μια ευρύτερη και ταχύτερη διάδοση.

Ο Χαλκός, και μια σειρά κραμάτων του - που ονομάζονται «Αντιμικροβιακός Χαλκός» αδρανοποιούν γρήγορα τον κορονοϊό (μέσα σε λίγα λεπτά, σε προσομοίωση). Η έκθεση του ιού σε χαλκό τον αδρανοποίησε αμετάκλητα, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η αντιμικροβιακές επιφάνειες, από χαλκό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κοινόχρηστους χώρους και σε οποιοδήποτε χώρο με μαζικές συγκεντρώσεις, για να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης των ιών του αναπνευστικού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Sarah Warnes, δήλωσε: «Η μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών μέσω μολυσμένων επιφανειών είναι πολύ πιο σημαντική από ό, τι πιστεύαμε αρχικά, και αυτό περιλαμβάνει ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η μολυσματική δόση είναι χαμηλή και μόλις λίγα σωματίδια ιού μπορούν να προκαλέσουν μια μόλυνση.

«Ανθρώπινοι κορονοϊοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το SARS και MERS, βρέθηκαν να είναι μονίμως και ταχέως απενεργοποιημένοι κατά την επαφή τους με το χαλκό. Το γονίδιο του ιού και η δομή των ιικών σωματιδίων καταστράφηκαν, έτσι τίποτα δεν παραμένει ζωντανό που θα μπορούσε να μεταδώσει μία μόλυνση. Με την έλλειψη αντι-ιικής θεραπείας, ο χαλκός προσφέρει ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων ».

Μιλώντας για τη σημασία της μελέτης, ο καθηγητής Δρ. Keevil, συν-συγγραφέας και υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: "Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος ευθύνονται για περισσότερους θανάτους, σε παγκόσμιο επίπεδο, από ό, τι οποιοδήποτε άλλο μολυσματικό παράγοντα. Η εξέλιξη των νέων ιών του αναπνευστικού συστήματος και η επανεμφάνιση των ιστορικών λοιμογόνων στελεχών, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία".

«Η ταχεία απενεργοποίηση και μη αναστρέψιμη καταστροφή του ιού παρατηρείται σε επιφάνειες χαλκού και κραμάτων του δείχνοντας, ότι η ενσωμάτωση των επιφανειών από κράμα χαλκού - σε συνδυασμό με αποτελεσματικά συστήματα καθαρισμού και της ορθής κλινικής πρακτικής - θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης των ιών αυτών.»

Προηγούμενη έρευνα από τους καθηγητές Dr. Keevil και Dr.Warnes έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χαλκού εναντίον του νοροιού, της γρίπης και των ενδονοσοκομειακών μικροβίων, όπως ο MRSA και η Κλεπσιέλλα, καθώς και τη διακοπή της μεταφοράς των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά μικρόβια και σε άλλα βακτήρια που δημιουργούν νέα σουπερμικρόβια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]