Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης “Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο” σε συνεργασία με το “Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο” διοργανώνει και φέτος το καθιερωμένο 2ήμερο Συνέδριο "Φυσιοθεραπεία και Άσκηση στην Κυστική Ίνωση". Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στο Αμφιθέατρο Μεταξά, Κτίριο Παιδιατρικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου (Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη) και στις 22 Μαΐου στην Αθήνα στο Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από 8.00 πμ έως 15.30μμ.

Στο συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν τόσο εξειδικευμένοι επιστήμονες K.I. από το κέντρα του εξωτερικού όπως το Southampton Hospital– UK και το Children’s Hospital, University of Würzburg- Germany, όσο και οι κλινικές και τμήματα που παρακολουθούν ενήλικες και παιδιά με Κυστική Ίνωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις και workshops. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η παρουσίαση του θέματος «Η άσκηση ως θεραπευτικό εργαλείο στην Κ.Ι.» στο εξωτερικό από το Children’s Hospital, University of Würzburg- Germany και στην Ελλάδα από τα ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας Θεσσαλονίκης, τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Γ’ Παιδιατρική Κλινική AΠΘ καθώς και από την Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ Σωτηρία με το επιτυχημένο Πρόγραμμα Αναπνευστικής Αποκατάστασης. Η άσκηση ως θεραπευτικό εργαλείο στην Κ.Ι είναι μια τάση που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα βελτιώνοντας την αναπνευστική λειτουργία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί η επιτυχημένη διασύνδεση της μονάδας Σισμανογλείου με την αντίστοιχη μονάδα Κ.Ι του Southampton όπου μέχρι και σήμερα συνεχίζει η ανταλλαγή προσωπικού με στόχο την εκπαίδευση αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τους ασθενείς με Κ.Ι. από ξένους και Έλληνες ομιλητές, όπως η διατροφή και το ανώτερο αναπνευστικό, καθώς και ότι νεότερες εξελίξεις υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, κ. Δημήτρης Κοντοπίδης θα παρουσιάσει το πρωτότυπο “breath box”, ένα πρωτοπόρο κουτί άσκησης για τους ασθενείς με Κ.Ι. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα της Κυστικής Ίνωσης φιλοδοξούν να δώσουν μια διαφορετική διάσταση στην άσκηση και στη φυσιοθεραπεία, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Κ.Ι αλλά και την δια βίου ένταξης των παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης www.cysticfibrosis.gr 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας