Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα - ακόμα και δύο λεπτά - μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη για την άμεση και μακροπρόθεσμη υγεία σας, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση των κατευθυντήριων γραμμών για τις Αμερικανικές σωματικές δραστηριότητες, των ΗΠΑ.

Προηγουμένως, οι κατευθυντήριες γραμμές υποστήριζαν ότι αν η φυσική δραστηριότητα δεν διαρκεί 10 λεπτά ή περισσότερο, δεν θα μετρούσε στους εβδομαδιαίους στόχους δραστηριότητας ενός ατόμου.

Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι οποιαδήποτε μικρή δραστηριότητα παρέχει μια σταθερή συμβολή στην υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με τη δεύτερη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της American Heart Association στο Σικάγο.

Στη σωματική δραστηριότητα  πρέπει να βρούμε ευκαιρίες να προσθέσουμε κίνηση όλη την ημέρα, ως μέρος μιας μεγαλύτερης δέσμευσης για υγιή διαβίωση. Η αδράνεια προκαλεί το 10% της πρόωρης θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο το 26 τοις εκατό των ανδρών, το 19 τοις εκατό των γυναικών και το 20 τοις εκατό των εφήβων ασκούνται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.

Η πρώτη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για τη σωματική δραστηριότητα ξεκίνησε μια δεκαετία πριν, το 2008.

Η νέα έκδοση επισημαίνει επίσης μια ευρύτερη σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οφελών από τη σωματική άσκηση, όλα βασισμένα σε επιστημονικά στοιχεία:

Μόνο η σωματική άσκηση μπορεί δραστικά να οξύνει το μυαλό σας, να μειώσει το άγχος, να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να βελτιώσει τον ύπνο σας και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σας να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια.

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας, να μειώσει τον κίνδυνο οκτώ διαφορετικών μορφών καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο υπερβολικού σωματικού βάρους.

Οι χρόνιες παθήσεις που βελτιώνονται από τη σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνουν την οστεοαρθρίτιδα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου 2, το άγχος και την κατάθλιψη.

Η άσκηση βοηθά επίσης στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα με άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας και ασθένεια Parkinson.

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να παραμείνει κάποιος υγιής, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα.

Η εβδομαδιαία συνιστώμενη διάρκεια άσκησης παραμένει η ίδια για τους ενήλικες - τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 75 έως 150 λεπτά έντονης έντασης- σε συνδυασμό με δραστηριότητα ενίσχυσης μυών σε τουλάχιστον δύο ημέρες.

Παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας είναι το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, αερόβια στο νερό ή άσκηση με αντιστάσεις, σύμφωνα με το AHA. Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο, κολύμβηση, γρήγορη ποδηλασία, αερόβιο χορό ή ακόμη και η εργασία με τσάπα στον κήπο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τώρα ότι τα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών θα πρέπει να είναι ενεργά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να ενισχύσουν την ανάπτυξη τους - τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών συνιστάται να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας.

Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης, μέτριας έντασης, την εβδομάδα, ενώ οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσθέσουν ασκήσεις ισορροπίας πάνω από τις δραστηριότητες αερόβιας και μυϊκής ενίσχυσης, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πρέπει να βγείτε έξω και να είστε δραστήριοι, είτε είστε παιδί είτε ενήλικας, αν είστε έγκυος γυναίκα, εάν έχετε χρόνιες παθήσεις - δεν υπάρχει ομάδα που δεν επηρεάζεται από αυτές τις οδηγίες.

Ο πρόεδρος της AHA Δρ Ivor Benjamin δήλωσε ότι η ένωση θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές ως επίσημες συστάσεις για τη σωματική άσκηση.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αποτελέσουν το θεμέλιο για πολιτικές υποστήριξης της φυσικής αγωγής στη σχολική, ποδηλατική και πεζοδρομημένη υποδομή στις πόλεις και την προώθηση της άσκησης στην εργασία. Η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο σημαντική που πρέπει να αποτελέσει ένα ζωτικό θέμα για τους γιατρούς.

Αν πάτε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, θα σας ρωτήσει τον ΔΜΣ σας και δεν θα ρωτήσει πόσο χρόνο καταναλώνετε στη σωματική σας δραστηριότητα.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι η άσκηση θα φαίνεται λιγότερο δύσκολη στους ανθρώπους, αν όλοι υιοθετήσουν τη νοοτροπία ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη.

Οι ασθενείς θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα ή σύνθετα σχήματα άσκησης για να είναι πιο υγιείς σε μια εκδοχή που συνοδεύει τη δημοσίευση των κατευθυντήριων οδηγιών στο διαδίκτυο . Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα. Είναι επίσης δυνατή η εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων σε 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα, διότι αυτό αποφέρει οφέλη για την υγεία παρόμοια με εκείνα που επιτυγχάνονται μέσω της δραστηριότητας σε 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία