Φάκελοι

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις

Το ισχυρό τείχος ανοσίας, με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 80% για τον γενικό πληθυσμό, θα αποδειχθεί το ισχυρότερο όπλο μας στη μάχη κατά των μεταλλάξεων της Covid-19.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Εμβολιασμοί: η υποχρέωση ως προϋπόθεση επιτυχίας

Στην Ελλάδα δεν έχουμε επιτύχει ακόμα τα απαιτούμενα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19, με κύριες αιτίες το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις θεωρίες του, αλλά και την επιφυλακτικότητα όσων δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς. Στο θέμα αυτό, οι δραστικές κινήσεις από την πολιτεία κρίνονται αναγκαίες.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Πώς θα επιτευχθεί το ψηφιακό άλμα στην υγεία

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας δεν είναι ακόμα μια οργανωσιακή επιλογή, αλλά μια απόλυτη, σύγχρονη αναγκαιότητα. Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικότατα έργα, όμως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν με μεθοδικές πολιτικές.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Το φαρμακείο του αύριο

Η πανδημία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τον κρίσιμο ρόλο των φαρμακοποιών. Η πείρα που αποκτήθηκε δείχνει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε ένα πραγματικά σύγχρονο φαρμακείο.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Οι Σύλλογοι Ασθενών ζητούν λύσεις και σχέδιο

Οι πάσχοντες από χρόνια ή σπάνια νοσήματα γνώριζαν ήδη πριν από την πανδημία τι σημαίνει αυξημένα μέτρα προφύλαξης, ειδικές εξετάσεις, συστηματικός ιατρικός έλεγχος. Όμως, η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την απαιτητική καθημερινότητά τους, δημιούργησε νέες ανάγκες και τους έδειξε ποιον δρόμο πρέπει να βαδίσουν (όπως και το σύστημα υγείας) για να έχουν την ιατρική μέριμνα και τις υπηρεσίες που θα τους διασφαλίζουν ποιότητα ζωής.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

9 σημεία που πλέον οι ειδικοί του Harvard γνωρίζουν σήμερα για τη νόσο COVID-19

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συνοψίζουν εννέα σημεία για την COVID-19 που αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Τι ζητούν οι «σπάνιοι» ασθενείς στη μετα-καραντίνα εποχή

Οι πάσχοντες από χρόνια ή σπάνια νοσήματα ήταν ήδη εξοικειωμένοι με τα προστατευτικά μέτρα και την καραντίνα, έτσι η καθημερινότητά τους δεν επηρεάστηκε σημαντικά. Όμως, οι ιδιαιτερότητες των παθήσεών τους έχουν ανάγκη διαφορετικές παρεμβάσεις.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Σωστή ενυδάτωση, καλύτερα αποτελέσματα, μικρότερη καταπόνηση

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα ενός υγιούς ενήλικα φυσιολογικού βάρους αποτελείται από περίπου 60% νερό. Το ποσοστό διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και το φύλο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος ιδρώνει, με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμα υγρά και ηλεκτρολύτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Η πρόληψη… νικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα συστήματα υγείας των κρατών έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως, ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η πρόληψή του εξακολουθούν να παραμένουν ένα από τα βασικότερα μελήματα ενός οργανωμένου συστήματος υγείας για τη διατήρηση της υγείας της γυναίκας.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Οι νέες τεχνολογίες απάντηση στις υψηλές απαιτήσεις της υγείας

Ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea είναι προσηλωμένος στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας, όπως τονίζει ο κ. Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, επισημαίνουμε την κρισιμότητα των στρατηγικών επενδύσεων, τη συμβολή στην εξέλιξη της τεχνολογίας, την επένδυση τόσο σε κορυφαίο εξοπλισμό όσο και σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο να παραμένουμε πάντα στην πρώτη γραμμή».