Φάκελοι

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Η εμπειρία της πανδημίας ισχυρή παρακαταθήκη για τη μετεξέλιξη του ΕΚΑΒ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΕΚΑΒ αντιμετώπισε (και αντιμετωπίζει με επιτυχία) μια τόσο κρίσιμη και μακροχρόνια επιχειρησιακή συνθήκη υψηλών απαιτήσεων στον συντονισμό και στη διαχείριση των δυνάμεών του, εν μέσω πλήθους νέων αναγκών. Όμως, η πανδημία οδήγησε και σε μια νέα στρατηγική για τον μετασχηματισμό του σε μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη υπηρεσία.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Οι γιατροί σταθερά στο πλευρό της πολιτείας

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαν ενεργό ρόλο, τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και στην ενημέρωση του κοινού.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις

Το ισχυρό τείχος ανοσίας, με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 80% για τον γενικό πληθυσμό, θα αποδειχθεί το ισχυρότερο όπλο μας στη μάχη κατά των μεταλλάξεων της Covid-19.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Εμβολιασμοί: η υποχρέωση ως προϋπόθεση επιτυχίας

Στην Ελλάδα δεν έχουμε επιτύχει ακόμα τα απαιτούμενα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19, με κύριες αιτίες το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις θεωρίες του, αλλά και την επιφυλακτικότητα όσων δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς. Στο θέμα αυτό, οι δραστικές κινήσεις από την πολιτεία κρίνονται αναγκαίες.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Πώς θα επιτευχθεί το ψηφιακό άλμα στην υγεία

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας δεν είναι ακόμα μια οργανωσιακή επιλογή, αλλά μια απόλυτη, σύγχρονη αναγκαιότητα. Ήδη έχουν δρομολογηθεί σημαντικότατα έργα, όμως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν με μεθοδικές πολιτικές.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Το φαρμακείο του αύριο

Η πανδημία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τον κρίσιμο ρόλο των φαρμακοποιών. Η πείρα που αποκτήθηκε δείχνει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό και τη μετάβαση σε ένα πραγματικά σύγχρονο φαρμακείο.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

Οι Σύλλογοι Ασθενών ζητούν λύσεις και σχέδιο

Οι πάσχοντες από χρόνια ή σπάνια νοσήματα γνώριζαν ήδη πριν από την πανδημία τι σημαίνει αυξημένα μέτρα προφύλαξης, ειδικές εξετάσεις, συστηματικός ιατρικός έλεγχος. Όμως, η ένταση και η διάρκεια της πανδημίας ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την απαιτητική καθημερινότητά τους, δημιούργησε νέες ανάγκες και τους έδειξε ποιον δρόμο πρέπει να βαδίσουν (όπως και το σύστημα υγείας) για να έχουν την ιατρική μέριμνα και τις υπηρεσίες που θα τους διασφαλίζουν ποιότητα ζωής.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

9 σημεία που πλέον οι ειδικοί του Harvard γνωρίζουν σήμερα για τη νόσο COVID-19

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συνοψίζουν εννέα σημεία για την COVID-19 που αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Τι ζητούν οι «σπάνιοι» ασθενείς στη μετα-καραντίνα εποχή

Οι πάσχοντες από χρόνια ή σπάνια νοσήματα ήταν ήδη εξοικειωμένοι με τα προστατευτικά μέτρα και την καραντίνα, έτσι η καθημερινότητά τους δεν επηρεάστηκε σημαντικά. Όμως, οι ιδιαιτερότητες των παθήσεών τους έχουν ανάγκη διαφορετικές παρεμβάσεις.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Σωστή ενυδάτωση, καλύτερα αποτελέσματα, μικρότερη καταπόνηση

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα ενός υγιούς ενήλικα φυσιολογικού βάρους αποτελείται από περίπου 60% νερό. Το ποσοστό διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και το φύλο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος ιδρώνει, με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμα υγρά και ηλεκτρολύτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.