Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007

Επιδημιολογία, ταξινόμηση και διάγνωση της φυματίωσης

Η φυματίωση (tuberculosis ή TBC) είναι μια χρόνια λοιμώδης νόσος που καταστρέφει σιγά-σιγά τον οργανισμό, για αυτό και ονομάστηκε «φθίσις» από τον Ιπποκράτη (από το ρήμα «φθίνω» = ελαττώνομαι συνέχεια, αργοσβήνω).

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007

Ειδικές καταστάσεις που επηρεάζουν τη φυματίωση

Υπάρχουν ειδικές καταστάσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε συζήτηση που αφορά στη φυματίωση.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007

Σύγχρονη θεραπεία της φυματίωσης

Δεν έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές όσον αφορά στη θεραπευτική αγωγή της φυματίωσης τα τελευταία χρόνια. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διακρίνουμε τη θεραπεία της λανθάνουσας από τη θεραπεία της ενεργού φυματίωσης.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005

Ο καιρός έχει γυρίσματα

Παλαιά νοσήματα που νομίζαμε ότι έχουν εξαλειφθεί, όπως η ελονοσία και η φυματίωση επανέρχονται θριαμβευτικά με ανθεκτικά στην αντιβίωση στελέχη, η δε πρόσφατη επιδημία του SARS καταδεικνύει τις ασύλληπτες δυνατότητες των ιών να επιβιώνουν και να μεταδίδονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 1996

Προβλήματα αρθρίτιδος και η αντιμετώπιση τους από τον ασθενή και τον ιατρό

Η ρευματική νόσος θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές, όπως παλαιότερα ήταν η ελονοσία και η φυματίωση. Από άποψη κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων έρχεται στη πρώτη σειρά, συναγωνιζόμενη τα ψυχικά νοσήματα. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα νοσημάτων που να προκαλεί τόσο πόνο σε τόσα πολλά άτομα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.