Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013

Σύγχρονα φάρμακα φυσικής προέλευσης στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Οι Εθνοφαρμακολόγοι ανακάλυψαν τη χρήση του φυτού Duboisia Mycoporoides από τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Το φυτό βρέθηκε πλούσιο σε αντιχολινεργικές ουσίες, μια εκ των οποίων με μικρή τροποποίηση έδωσε το φάρμακο Τιοτρόπιο.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο μόνος χειρισμός που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της. Όλες οι ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

ΧΑΠ: Η σημασία της πρόληψης

Επειδή η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η παγκόσμια ημέρα έχει βασικό στόχο εκτός των άλλων, την πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας.

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Σημαντικός ο ρόλος του καπνίσματος

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια νοσηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από παρεμπόδιση της ροής του αέρα λόγω της συνύπαρξης χρόνιας βρογχίτιδας ή εμφυσήματος.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007

ΧΑΠ: Ύπουλη μάστιγα της σύγχρονης εποχής

Το 90% περίπου των πασχόντων από ΧΑΠ είναι ή ήταν καπνιστές. Για το υπόλοιπο 10% ευθύνεται το παθητικό κάπνισμα, η ενδοοικιακή ρύπανση κυρίως από καύση ξύλων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και κάποια επαγγέλματα.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007

Μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με ΧΑΠ

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χρόνια νοσήματα, η πνευμονοπάθεια αυτή δεν είναι ιάσιμη. Η θεραπεία στοχεύει κυρίως στην επιβράδυνση της εξέλιξής της, την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007

Παροξύνσεις ΧΑΠ: Πρόληψη και θεραπεία

Οι παροξύνσεις αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007

ΧΑΠ: Μπορούμε να την προλάβουμε αν τη διαγνώσουμε έγκαιρα

H Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, είναι ίσως η πιο ύπουλη αρρώστια του ανθρώπου σήμερα. Για πολλά χρόνια, περισσότερα από 10-15, αναπτύσσεται σιωπηρά χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν το θύμα της.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007

Εισαγωγή στην Χ.Α.Π.

Περισσότερα από 350.000 άτομα πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στη χώρα μας...

Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 1999

Συνύπαρξη της ΧΑΠ με νoσήματα τoυ κυκλoφoρικoύ

Η συνύπαρξη της XAΠ με χρόνια καρδιακά νoσήματα είναι συνήθης.