Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012

Ημικρανία: Πώς αντιμετωπίζεται ένα σύνηθες πρόβλημα

Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και συχνά επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής τους, ενώ σπανιότερα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους γενικότερα.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005

Η ημικρανία της περιόδου

Ως καταμήνια ημικρανία ορίζεται η ημικρανία η οποία επέρχεται στο χρονικό διάστημα γύρω από την περίοδο, από 2 ημέρες πριν από την περίοδο μέχρι 2 ημέρες μετά την έναρξή της. Ο τύπος αυτός της ημικρανίας είναι συχνά έντονος και παρατεταμένος, ενώ, όμως, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν έναν έντονο μέτριο ως βαρύ πονοκέφαλο για μία ημέρα και μετά να φύγει. Πάντα όμως σε σχέση με την περίοδό τους.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

1. Πως εκδηλώνεται η ημικρανία;

Από άποψης έντασης ο πόνος είναι πολύ έντονος και αφόρητος. Οι περισσότεροι άρρωστοι έχουν την αίσθηση ότι κάποιο σφυρί κτυπάει το κεφάλι τους από μέσα ρυθμικά, στη συχνότητα του σφυγμού τους.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

2. Παιδική ημικρανία

Πιστεύεται ότι η ημικρανία είναι η συχνότερη αιτία επαναλαμβανόμενης κεφαλαλγίας στην παιδική ηλικία. Οι ημικρανιακές κρίσεις των παιδιών μοιάζουν γενικά με αυτές των ενηλίκων.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

3. Αίτια που προκαλούν την ημικρανία

Κατά την φάση της αύρας μερικά από τα αγγεία που αιματώνουν το κεφάλι στενεύουν, με αποτέλεσμα μερικές περιοχές του εγκεφάλου να μην αιματώνονται καλά.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

4. Οι συνηθέστεροι παράγοντες της ημικρανίας

Οι παράγοντες είναι πολύ. Περιβαλλοντικοί, Διαιτητικοί, Ορμονικοί, Συναισθηματικοί κλπ.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

Η ημικρανία με μία ματιά

Η ημικρανία επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής των αρρώστων διαταράσσοντας τις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

5. Μορφές πονοκεφάλου

Η ημικρανία είναι η μόνη μορφή πονοκεφάλου που υπάρχει;

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004

7. Μέτρα αντιμετώπισης

Αν κάποιο άτομο έχει εντοπίσει κάποια τροφή (π.χ. αλκοόλ, σοκολάτα, τυρί) ή κάποιο γεγονός (λίγος ή πολύς ύπνος, άσκηση, νηστεία, διάφορες οσμές κ.λ.π.) που προκαλεί τους πονοκεφάλους του, τότε η αποφυγή αυτού του εκλυτικού παράγοντα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ημικρανίας.