Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009

5. Πώς να προλάβετε και πώς να ελέγξετε την οστεοπόρωση στους άνδρες

Η οστεοπόρωση στους άνδρες συχνά εκδηλώνεται με ένα κάταγμα της σπονδυλικής στήλης ή του ισχίου, ενώ στις γυναίκες συχνότερα διαγιγνώσκεται σε έναν έλεγχο ρουτίνας.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Ενδοκρινικά νοσήματα και οστεοπόρωση

Ενώ είναι πιθανότερο να εμφανισθεί οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, δεν είναι σπάνια η προεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση ή η οστική απώλεια που συμβαίνει πριν την εμμηνόπαυση, και μπορεί να καταλήξει σε επώδυνα κατάγματα.

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Οστεοπαθητική και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση ή γήρανση του οστίτη ιστού, του σκελετού μας.

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Οστεοπόρωση: Διάγνωση και θεραπεία

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική είναι η οστεοπόρωση. Αποτελεί νόσο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας του σκελετού, η οποία έχει σαν συνέπεια την ελάττωση της μηχανικής αντοχής των οστών, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται λιγότερο ανθεκτικά, και συνεπώς πιο εύθραυστα.

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

Οι εξελίξεις στην οστεοπόρωση

H συχνότητα της οστεοπόρωσης στην Eλλάδα, όπως δείχθηκε σε μακρόχρονη μελέτη διάρκειας 30 ετών, των καταγμάτων της περιοχής του ισχίου, έχει τριπλασιαστεί, ενώ υπολογίζεται ότι 800.000 Eλληνίδες έχουν υποστεί στο παρελθόν ένα τουλάχιστον κάταγμα χαμηλής βίας που αποδίδεται στην οστεοπόρωση.

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008

Τα 'όπλα' κατά της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι ένα εκφυλιστικό νόσημα του σκελετού που αφορά περίπου μια στις τρεις γυναίκες και έναν στους πέντε άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης αρχίζει από νωρίς

Μια κρίσιμη περίοδος της ζωής των οστών είναι η εφηβεία. Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως η μέγιστη οστική μάζα ενός ατόμου, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο προγνωστικό δείκτη του μελλοντικού κινδύνου για οστεοπόρωση επιτυγχάνεται στα πρώτα χρόνια της ενήλικου ζωής.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007

Γυναίκα και Οστεοπόρωση

Η Οστεοπόρωση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006

1. Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση γενικά

Η άσκηση αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2006

2. Ποια είναι τα είδη των ασκήσεων πρόληψης & θεραπείας της οστεοπόρωσης

Οι πιο σημαντικές ασκήσεις είναι οι ασκήσεις φόρτισης και μυϊκής ενδυνάμωσης. Όμως για επιτυχία στο πρόγραμμα θα πρέπει οι ανωτέρω ασκήσεις να συνδυάζονται με ασκήσεις ευκαμψίας, ελέγχου της στάσης, ισορροπίας συντονισμού και βελτίωσης της λειτουργικής ικανότητας.