Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Γερά δόντια…γερή καρδιά!

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πως για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται το κάπνισμα, το μεγάλο βάρος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή υπέρταση. Όμως, πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική πρόσθεσαν στους παράγοντες αυτούς και την περιοδοντική νόσο.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Πρόληψη και διαχείριση

Αποτελεί το τελικό καταληκτικό σημείο όλων των καρδιακών παθήσεων (κυρίως της αρτηριακής υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου) και συνδέεται με έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας και πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά όταν δε γίνεται έγκαιρα η διάγνωσή της.

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012

Υπέρταση στην κύηση - προεκλαμψία

Η προεκλαμψία, σε σοβαρή της μορφή, και εαν δεν ελεγχθεί, μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια, ιδιαίτερα του ήπατος και των νεφρών.

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Πνευμονική Υπέρταση στη θαλασσαιμία

Η Πνευμονική Υπέρταση αναπτύσσεται στις περισσότερες μορφές κληρονομικών και χρόνιων αιμολυτικών αναιμιών, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος (ΔK.N), η θαλασσαιμία (ενδιάμεση και μείζονα) και η συγγενής σφαιροκυττάρωση (ή σφαιροκυτταρικός ίκτερος) με συνέπεια να τίθεται η υπόνοια ενός κοινού παθογενετικού μηχανισμού.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Αποτελεσματική προστασία από την υπέρταση

Η σύγχρονη στρατηγική αντιμετώπισης της υπέρτασης βασίζεται στο σχεδιασμό της καταλληλότερης φαρμακοθεραπείας, συχνά συνδυασμένης και πάντοτε προσαρμοσμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υπερτασικού ατόμου.

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Άπνοια ύπνου: Δώστε βαθιά ανάσα στη ζωή σας

Οι άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλούν έντονη ημερήσια υπνηλία, σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης και σε βαρύτερες περιπτώσεις ανάπτυξη υπέρτασης, αρρυθμιών και σεξουαλικής ανεπάρκειας, ιδίως στους άνδρες.

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011

Ναι στο αλάτι, αλλά με προσοχή

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Η πρόληψη της νεφρικής νόσου

Η νεφρική νόσος εμφανίζεται σε ένα ασθενή με ένα από τους εξής δύο τρόπους: Ως τυχαίο εύρημα σε εξέταση ρουτίνας ή με εκδηλώσεις νεφρικής δυσλειτουργίας όπως υπέρταση, οιδήματα, ναυτία, έμετο, αιματουρία, ολιγουρία, ανουρία.

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010

Συνηθέστερα αίτια της πνευμονικής υπέρτασης

Η πνευμονική υπέρταση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρτηριακή υπέρταση. Η πνευμονική υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Τι είναι η υπέρταση και πώς αντιμετωπίζεται

Η πιο σημαντική ενέργεια κατά της υπέρτασης είναι η ελάττωση του σωματικού βάρους, η οποία φέρει και άλλα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό.